BreakingHistoriska bilderna: Trumps anhängare stormade kongressen

Historiska bilderna: Trumps anhängare stormade kongressen

De historiska bilderna kablades ut över hela världen. När lugnet återigen sänkte sig över Washington DC hade en hel nation traumatiserats av angreppet från Trumps anhängare.

Fyra döda. Flera skadade och en polis till sjukhus. 

Flera människor tog sig in i kongressbyggnaden och vandaliserade (AP via TT)

Det blev resultatet av den historiska kvällen i Washington DC, där den extrema falangen av Donald Trumps följarskara ville visa upp sig. 

Tidigt eftermiddag lokal tid stormades kongressbyggnaden Capitol Hill i centrala DC, och flera upploppsmakare tog sig in i byggnaden för att vandalisera. 

Målet var att störa den formella utnämningen av Joe Biden som USA:s president. 

Foto:(AP Photo/Jose Luis Magana via TT

Ligisterna som lyckades ta sig in i Kapitolium ägnade sig under ett par timmar åt att ta sig in i kontor, rycka loss delar av inredningen, sätta sig i plenum och förstöra delar av inredningen. Poliser som var på plats kallades ”förrädare” av demonstranterna.

Pence: ”Ni vann inte”

En som var mycket hård i tongångarna mot trumpisterna var vicepresident Mike Pence. När kongressförhandlingarna kunde återupptas tog han avstånd från demonstranterna.

– Våldet har kvävts och huvudstaden är säkrad. Folkets arbete kan fortsätta. Vi fördömer våldet och sörjer förlusten av liv, sa en skakad Pence när kongressförhandlngarna återupptogs under natten svensk tid, rapporterar CNN.

Mike Pence var skakad efter stormningen (Bildkälla: Senate TV)

– Ni vann inte. Våld vinner aldrig. Frihet vinner. Och detta är fortfarande folkets hus, fortsatte Pence. 

Under kvällen uppmärksammade också många att Pence avföljt Donald Trump på Twitter, och att vicepresidenten bytt sin omslagsbild till en bild på Joe Biden och Kamala Harris.

Pence har nu ”gjort slut” med Trump på Twitter.

Läs mer

Populärt