HemBreakingKommunal varslar om strejk i privata vårdföretag

Kommunal varslar om strejk i privata vårdföretag

Kommunal kan ta ut undersköterskor, vårdbiträden, kockar och måltidspersonal i strejk 22 januari. Detta efter att förhandlingarna med Almega strandat.

Under corona-året 2020 har vården hamnat i fokus. Människor världen över har hyllat personalen, det har applåderats från balkonger och krävts förbättringar för alla som sliter för att hålla vården och välfärden igång.

Men det görs inte tillräckligt på den privata sidan, anser Kommunal – nu hotar man att ta ut 55 000 personer i strejk den 22 januari. Men redan en vecka tidigare, den 15 januari, kan en övertids- och övertidsblockad sättas igång. Detta skulle bland annat gälla privata

– Sedan corona svepte in över Sverige har insikten om att det är helt nödvändigt att höja statusen och attraktionskraften i omsorgsyrkena nått de allra flesta. Senast konstaterade coronakommissionens delrapport om äldreomsorgen att det är personalens kompetens och villkor som avgör kvalitén i verksamheten. Att Vårdföretagarna trots detta tvingar ut Kommunal i strejk för att slippa betala sina anställda för ett avtal likvärdigt det som finns på den offentliga sidan är oerhört provocerande, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal, i ett pressmeddelande.

Kommunals ordförande Tobias Baudin (Foto: Jonas Ekströmer/TT)

Enligt Kommunal vill man ha ett avtal som ger lika bra villkor som de offentliganställda har. Almega å sin sida är besvikna över Kommunals hot, och menar att man haft en ”bra dialog”.

RELATED ARTICLES

Populärt