HemPolitik6 snabba tips – så får du större makt över ditt liv

6 snabba tips – så får du större makt över ditt liv

Är du orolig över att inte nå din fulla potential? Eller vill du kanske inte känna dig helt beroende av andra? Det finns faktiskt några riktigt bra saker du kan göra.

1. Spara pengar om du kan

Oavsett var du befinner dig i livet är det en supersmart grej att lägga undan lite pengar, om du kan. Om du har noll kronor i buffert blir du lätt sårbar för oförutsedda händelser, och helt plötsligt kan du tvingas ta ett dyrt lån. 

Om du har lite pengar på ett konto så kan du känna dig tryggare och mer självständig.

Foto:Helena Landstedt/TT

2. Fundera på vad du vill göra och varför

Ibland hör man att man ska ”följa sina drömmar”, men vad betyder det egentligen? Att ha höga mål är bra, men kanske ditt drömyrke finns närmare än du tror? Var inte rädd för att testa olika saker och känn efter hur du trivs. Chansen är stor att du en dag snubblar över något som du tycker är jättekul att hålla på med. 

När du trivs med det du gör kommer du bli mer självsäker och bättre på ditt jobb. 

3. Utbilda dig själv

Att ha en fin utbildning är väl bra, visst. Men livet handlar om mer än att sitta i skolbänken. Se hela tiden till att lära dig nya saker och få nya intryck. Lyssna på människor, läs nyheter, lyssna på poddar, läs böcker. Att vara informerad och ha kunskap om samhället är ett väldigt bra sätt att stärka din självkänsla – det gör också att du förstår andra människor bättre. 

Foto: Unsplash

4. Utsätt dig för det du tycker känns jobbigt

Det är bra att vara envis. Men en viktig väg till att bli självständig är att du vågar testa sådant du är ”rädd” för. Att lära sig nya saker och sätta sig in i hur andra har det är viktigt och gör livet rikare. 

5. Gå med i en fackförening

Du vill inte att någon ska trampa på dig, eller hur? Du vill kunna ha inflytande över ditt liv och din ekonomi?

Ärligt talat, att gå med i ett fack är bland det bästa du kan göra. Du kommer få hjälp när du löneförhandlar, du kommer kunna göra din arbetsplats bättre och du får på riktigt vara med och bestämma över ditt liv. Det finns massor av sajter där du kan ta reda på vilken fackförening som passar dig, det är bara att googla.

Foto: Unsplash

6. Organisera dig

Och gå inte bara med i ett fack eller i en förening. Organisera dig. Om det så är en idrottsförening, hyresgästföreningen eller en lokal nattvandrargrupp kommer du märka hur lättare det blir att påverka din framtid om du organiserar dig. Har du något bra att säga? Då finns det folk här som är beredda att lyssna på dig. 

RELATED ARTICLES

Populärt