fbpx
HemBreakingNy mätning – Sverigedemokraterna dyker ner under valresultatet

Ny mätning – Sverigedemokraterna dyker ner under valresultatet

Det går segt för Jimmie Åkesson och hans sverigedemokrater. En ny mätning visar att SD tappat var tredje väljare på bara ett år.

Det är Skop som idag kommer med en ny mätning, som visar Sverigedemokraternas stora tapp i opinionen. I januari 2020 låg partiet på 23,1 procent, och utmanade då Socialdemokraterna om förstaplatsen.

Men sen dess har SD upplevt något som liknar en ren väljarflykt. Och det är Moderaterna som är den stora vinnaren.

I Skops mätning får Sverigedemokraterna bara 15,5 procent, och ligger nu under sitt valresultat från 2018, då partiet kom upp i 17,5 procent.

– En tredjedel av Sverigedemokraternas sympatisörer har försvunnit sedan partiets toppnotering i januari 2020. Många av partiets tidigare sympatisörer har gått till Moderaterna och Sverigedemokraterna ligger nu under senaste valresultat, kommenterar Skops analytiker Örjan Hultåker i samband med att mätningen släpptes på tisdagen.

Moderaterna går starkt framåt. Från 17,1 procent i januari till 24,5 i dagens mätning. Socialdemokraternas negativa trend från i höstas verkar ha brutits, och S får 27,4 procent i Skops mätning.

För de mindre partierna ser det jobbigt ut. Liberalerna når en ny all time low och får bara 2,4 procent i Skops mätning.

Opinionsläget enligt Skop – skillnad från november i parentes:

Socialdemokraterna: 27,4 (+1,3)

Moderaterna: 24,5 (+2,7)

Sverigedemokraterna: 15,5 (-2,7)

Vänsterpartiet: 10,2 (-1,0)

Centerpartiet: 10,0 (+1,5)

Kristdemokraterna: 4,6 (-1,9)

Miljöpartiet: 4,0 (+/-0)

Liberalerna: 2,4 (-0,3)

RELATED ARTICLES

Populärt