HemPolitik7 tips på hur du får bättre självkänsla

7 tips på hur du får bättre självkänsla

Tycker du att det känns lite motigt ibland? Lugn, det är helt normalt. Här kommer sju stycken tips på hur du kan börja en resa mot att bli mer självständig, må bättre och få bättre självkänsla.

1. Förstå att du är en viktig individ

Du spelar roll. Både för dig själv och för andra. Var därför snäll mot dig själv och träna på att ge dig själv uppmuntran. Om du tycker det är svårt kan du börja med att säga till dig själv ”jag finns” och ”jag spelar roll” när du står framför spegeln. Se hur det känns!

2. Göm dig inte för motgångar

Alla har det tufft ibland. Kanske kärlekslivet inte går som på räls, kanske en räkning blivit för stor? Du kanske känner dig krasslig? Det är helt normalt att få motgångar – men se till att du tar itu med dem. Problem blir sällan mindre jobbiga av att man gömmer sig för dem. Att lösa problem, eller att åtminstone göra så gott man kan, är bra för självkänslan. 

3. Skriv ner dina framsteg

När du känner att du lyckats med något – dokumentera det. Skriv ner det på ett papper eller på mobilen. Det behöver inte vara något stort. Kanske du lyckats stiga upp i tid, eller gå ett par tusen steg extra? Skriv upp och ge dig en klapp på axeln. Sätt upp enklare mål och bocka av när du klarat av dem!

4. Våga gå utanför din comfort zone

Att göra saker man inte är bekväm med att otäckt – det är normalt att känna så. Men genom att utmana dig själv kan du bryta dåliga mönster och istället ge en känsla av att du utvecklas i rätt riktning. Kanske du ska ringa en kompis och prata lite, eller byta några ord med kassapersonalen i affären? Se hur det känns, och var inte för hård mot dig själv om det inte gick perfekt. Att utmana sig själv handlar om att öva. 

5. Håll dig uppdaterad

Vi lever i en värld som ständigt förändras, både på bra och dåliga sätt. Det kan kännas otäckt, men genom att ta in nyheter från flera olika källor och läsa på om det du inte förstår kan världen kännas lite klarare.

6. Gå med i en fackförening

Att jobba är en otroligt viktig del av den vi är – om inte annat tillbringar vi massor av tid där. Det är lätt att bara gå runt och längta efter helgen om man vantrivs på jobbet, men varför inte kämpa för att göra jobbet bättre i stället? Fråga dina kollegor om det finns en aktiv fackförening på din arbetsplats. Genom att organisera dig får du bättre kontroll över ditt arbetsliv, och du får också vara med och förändra på riktigt!

7. Var den du vill vara

Dålig självkänsla och självförtroende handlar ofta om att man hamnat i en dålig cirkel. Om man mår dåligt är det lätt att känna att man vill göra dåliga saker. För den som mår dåligt kan det vara lockande att vara elak, att vilja såra andra och tänka negativt – det bidrar i sin tur till att man mår ännu sämre.

Fundera på hur du vill att andra människor ska vara, och försök vara likadan själv. Kritiserar du andra för att du bryr sig om dem, eller vill du bara trycka ner andra människor? Kanske du tycker världen är en dålig plats för att du är missnöjd med dig själv? Tänk efter hur du kan göra dig själv till en bättre person med små enkla steg – det är garanterat inte så svårt som det kan verka. 

RELATED ARTICLES

Populärt