HemPolitikNärmade sig SD – nu tappar både M och L i opinionen

Närmade sig SD – nu tappar både M och L i opinionen

Drömmen om att bli statsminster blev idag lite mer avlägsen för Ulf Kristersson. Det visar en helt ny mätning från SVT/Novus.

Under våren har det skett en hel del förändringar i svensk politik. Ett högerblock, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har tagit form, och Ulf Kristersson är nu helt öppen med att han vill samarbeta med Jimmie Åkesson för att kunna bilda en ny regering.

Men enligt en ny mätning från Novus så tyder det mesta på att posten som statsminister är ännu längre bort för Kristersson nu än för en månad sen. Både Moderaterna och Liberalerna backar i mätningen – M med hela 1,4 procentenheter och L med 0,4.

Ulf Kristersson skulle inte bli statsminister om det var val idag (Foto: Jessica Gow/TT)

Samtidigt ökar SD och KD något – men sammanlagt tappar det nya högerblocket nästan en hel procentenhet. Om det hade varit val idag hade Liberalerna åkt ut ur riksdagen, och M+KD+SD hade bara fått 166 mandat i riksdagen – alltså inte tillräckligt för att bilda regering.

För Socialdemokraterna ser det bättre ut. S ökar med 0,6 procentenheter och även Miljöpartiet och Centerpartiet ökar något. På det stora hela verkar det alltså som att regeringen har stärkt sina chanser att sitta kvar efter nästa val.

Mätningen enligt Novus:

Socialdemokraterna: 27,6 (+0,6)

Moderaterna: 22,6 (-1,4)

Sverigedemokraterna: 18,7 (+0,8)

Vänsterpartiet: 9,5 (+/-0)

Centerpartiet: 8,4 (+0,1)

Miljöpartiet: 4,5 (+0,1)

Kristdemokraterna: 4,2 (+0,1)

Liberalerna: 2,9 (-0,4)

RELATED ARTICLES

Populärt