SverigeLöfven om återstarten efter pandemin: "Vi måste pressa tillbaka arbetslösheten"

Löfven om återstarten efter pandemin: ”Vi måste pressa tillbaka arbetslösheten”

Så ska Sverige starta om efter pandemin. Stefan Löfven berättar om de nya satsningarna som just nu görs, om välfärd och nyindustrialiseringen – och han har ett viktigt budskap till alla som precis tagit studenten.

15 månader har gått sen coronaviruset slog klorna i Sverige. Det har varit 15 månader som inte bara förändrat människors liv, utan som även förändrat Sverige i grunden. Nu avtar smittspridningen på många håll, och många av oss kan nu ana ljuset i slutet av tunneln.

Statsminister Stefan Löfven vill inte tillbaka till hur det var innan pandemin – åtminstone inte helt och hållet. Han vill att Sverige ska återstarta och bli ett bättre land än vad det var innan 2020.

Den största utmaningen, menar statsministern, är jobben och sysselsättningen. Även om arbetslösheten just nu sjunker i Sverige menar Löfven att den måste gå ner bra mycket mer.

– Den främsta uppgiften i återstarten är att pressa tillbaka arbetslösheten, säger Stefan Löfven till Morgon-Tidningen.

”Arbetslösheten är för hög”

Han fortsätter:

– Arbetslösheten är alldeles för hög, det är inget snack om den saken. Särskilt bland människor med låg utbildning. Där har vi inte råd att se den fastna på en hög nivå som efter finanskrisen, säger Stefan Löfven, och pekar på stora satsningar på Kunskapslyftet och fler utbildningsplatser med kortare utbildning. 

Stefan Löfven och Lena Hallengren på en av coronapandemins många presskonferenser. (Foto:Jessica Gow/TT)

En undersökning gjord av SVT/Novus som publicerades idag visar att Socialdemokraterna har högst förtroende bland väljarna när det gäller arbetsmarknad och jobb. Nu vill regeringen satsa ännu mer på att just få människor i arbete.

– Vi gör nu de största infrastruktursatsningarna någonsin, samtidigt som vi tredubblar investeringarna i elnäten. Den svenska klimatexporten kommer att skapa jobb i hela landet, säger Löfven, och lyfter även fram välfärden och äldreomsorgen som viktiga områden där Sverige måste bli bättre.

– De brister som finns inom äldreomsorgen ska åtgärdas med fler medarbetare och bättre arbetsvillkor. De som har byggt upp det här landet, de ska också ha bra villkor nu när de är äldre. Och de som arbetar i välfärden ska ha trygga anställningar, fler kollegor och bra förutsättningar att göra sitt jobb. Vi ska ha världens bästa äldreomsorg, det måste vara vårt mål, fortsätter Löfven.

Hur skulle du vilja att man ser tillbaka på den här återstarten om 10-20 år?

– Att vi använde styrkan i svensk ekonomi för att genomföra en kraftfull grön återstart och att vi nyindustrialiserade Sverige. Att det skapade jobb, stärkte välfärden och ökade framtidstron i hela landet. Och att vi gjorde det tillsammans.

Många unga tar studenten just nu, och många av dem kanske är lite oroliga för framtiden. Vad har du att säga till dem?

– Tack för att ni tog ansvar under en svår pandemi. Och att ni behövs. Det saknas inte arbetsuppgifter när vi ska bygga landet. Det behövs fler inom välfärden, fler polisen, fler som arbetar inom industri, bygger bostäder, utvecklar ny teknik och så mycket annat, så det jag framför allt vill säga; ni behövs!  

Läs mer

Populärt