HemPolitikKlipp från 2016 väcker frågetecken om Ebba Buschs erkännande – ville själv skärpa...

Klipp från 2016 väcker frågetecken om Ebba Buschs erkännande – ville själv skärpa straffen

”Internet ska inte vara ett laglöst land med en annan uppsättning av värderingar”.

Det har, tro det eller ej, länge varit en av Ebba Buschs starkaste budskap. Nu sprids ett klipp från 2016, som setts av hundratusentals personer i kölvattnet av KD-ledarens förtalskandal.

Det var på fredagen som Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch erkände sig skyldig till brottet grovt förtal. Detta efter att i februari skrivit på Facebook, en plattform där hon har över 70 000 följare, ett inlägg där hon går till attack mot en försvarare i fallet om det uppmärksammade husköpet där hon ligger i tvist med en 81-årig man.

Men under helgen har det blossat upp en stark debatt, inte bara om själva brottet, utan även om KD-ledarens hantering av sitt erkännande. Ebba Busch själv skriver på sociala medier att hon ”i själ och hjärta” anser sig vara oskyldig. Hon har också skrivit om brottet på ett sätt som lätt går att tolka som om hon förringar brottet.

Men, det har inte alltid låtit så.

Nu har ett klipp börjat cirkulera, efter att det delats av Instagram-kontot Dyngbaggegalan. Klippet innehåller ingen mindre än Ebba Busch själv, och är inspelat under hösten 2016.

”Jag tror vi som samhälle måste visa genom handling att det går att sätta sin tillit till rättsväsendet. Att internet inte är ett laglöst land, en alternativ plats med en helt annan uppsättning värderingar”.

Dessa talepunkter upprepades sedan av KD-ledaren flera gånger under de följande åren, bland annat i en intervju med Expressen 2018.

Ville skärpa straffen för brottet hon själv begick

När man idag lyssnar på Ebba Busch kan man lätt tro att hon inte tycker att hennes eget brott är något allvarligt. Men tidigare har Busch kämpat i riksdagen för att just skärpa straffen för förtal.

Ebba Busch Thor direkt efter att hon erkänt brott (Foto:Stina Stjernkvist/TT)

”Kristdemokraterna vill att brotten olaga hot, ofredande, förtal och förolämpning förtydligas och moderniseras”, skrev partiet då, syftandes till klimatet på nätet”, står det i en motion till riksdagen, som senast skickades in 2020.

Men inte nog med det! Faktum är att Ebba Busch varit med och verkat för lagen hon själv bröt mot.

2017 röstade riksdagen, med Kristdemokraternas stöd, igenom en ny förtalslag, där särskild hänsyn ska tas till sättet och omfattningen av spridningen av uppgifter – en lag som är anpassad efter sociala medier.

Ebba Busch satt inte i riksdagen 2017, men var partiledare för KD.

Följ den här länken länken till Instagram om du vill se klippet.

RELATED ARTICLES

Populärt