fbpx
NyheterRisk för nytt ras i Gävle: "Omfattande vattenmängder"

Risk för nytt ras i Gävle: ”Omfattande vattenmängder”

Extremvädret sätter hård press på myndigheterna i Gävle-området. Under natten till fredag har en insats pågått för att säkra vägar.

Gävle har upplevt en historisk vecka. Under tisdagen och onsdagen föll över 160 millimeter regn, något som ledde till stora översvämningar och omfattande skador på privata fastigheter, vägar och kommunala områden. Det normala är att det kommer 70 millimeter regn under hela augusti månad.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

Under natten till fredag har ett omfattande arbete pågått. Enligt SVT har Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) bistått i en insats för att säkra vägar i området, eftersom man fruktar nya jordras.

– Det är ett ganska komplext jobb när det är så omfattande vattenmängder, säger Ali Riekki, inre befäl vid Gästrike Räddningstjänst till SVT.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT

Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) är regeringen beredd att bistå Gävle med stora insatser. Samtidigt uttrycker han en oro över hur klimatförändringarna påverkar oss i Sverige idag.

”Något som blir tydligare för allt fler är att klimatförändringarna inte är något som sker långt borta i någon avskild del av världen, de sker här hemma här och nu. I takt med ökande klimatförändringar måste hela samhället kraftsamla och planera samt anpassa vår infrastruktur för att förebygga och hantera sådana här händelser”, skriver Damberg på Facebook.

Inrikesminister Mikael Damberg (FOTO: Ninni Andersson/Regeringskansliet)

Läs mer

Populärt