PolitikModeraterna: Fler akutmottagningar i Sverige borde drivas privat

Moderaterna: Fler akutmottagningar i Sverige borde drivas privat

I Moderaternas nya politiska program för sjukvården vill Ulf Kristersson ha fler privata akutmottagningar. Det framgår i en riksdagsmotion partiet lämnat in.

Den som tvingas söka akut vård i Sverige ska i allt högre utsträckning behöva söka sig till en privat klinik. Det anser Moderaterna

I en riksdagsmotion inlämnad hösten 2021, signerad av bland andra självaste partiledaren Ulf Kristersson, skriver Moderaterna att man vill se fler privata akutmottagningar. Detta eftersom det skulle öka ”effektiviteten”, som partiet skriver.

Moderaterna menar att erfarenheterna av privat driven sjukvård i Sverige ”talar för att fler sjukhus borde drivas i privat regi”, och att detta borde utredas.

Men privat vård är ett omdiskuterat ämne, och ifrågasatt av forskningen.

I februari i år fastställde vetenskapsföreningen SNS att det i själva verket inte går att koppla privatiseringar till ökad effektivitet.

Tidigare i år kom researchgruppen CEO med en rapport som visat att privatiseringen av vården faktiskt har bidragit till att öka dödstalen under coronapandemin, något som också tidningen Dagens ETC skrivit om.

Läs mer

Populärt