HemRekommenderatVarningen: Så kan Sverige påverkas av stigande havsnivåer

Varningen: Så kan Sverige påverkas av stigande havsnivåer

Framtiden ser mörk ut – om de globala klimatförändringarna får fortsätta. Ett nytt forskningsprojekt använder nu Google Maps för att få folk att förstå hur allvarligt det är.

Mänskligheten står inför några avgörande decennier. Det handlar så klart om hur vi tacklar klimatförändringarna och vad vi ska göra åt uppvärmingen.

Organisationen Climate Central vill skynda på klimatarbetet inför FN:s klimatkonferens i Glasgow i november , och har därför släppt ett nytt projekt där man vill visa hur världens städer och kustområden kan påverkas av stigande havsnivåer.

Den som besöker sajten https://picturing.climatecentral.org/ kan själv välja plats i världen och se hur det skulle se ut om den globala temperaturen steg med en, två, tre eller fyra grader.

Resultatet är skrämmande. Här är en bild på hur centrala Stockholm ser ut idag, med slottet och Gamla Stan:

Med två graders temperaturhöjning kan det se ut så här:

Organisationen menar att så som mänskligheten beter sig idag kommer temperaturen att stiga med inte två grader, utan tre.

Med höjda havsnivåer skulle både slottet, Gamla stan och Riksdagshuset få det blött i källaren.

Så här skulle Göteborg kunna se ut om temperaturen höjs med tre grader.

Enligt Climate Central kan så mycket som tio procent av den yta som idag bebos av människor i framtiden stå under vatten – något som skulle få katastrofala följder på sättet vi människor lever. Enligt forskarna bakom projektet kommer temperaturen stiga med tre grader till år 2100 om vi fortsätter utsläppen på samma nivå som idag.

HÄR kan du se hur olika platser i världen skule förändras.

RELATED ARTICLES

Populärt