OpinionAnalys: Magdalena Andersson blir en statsminister som får saker gjorda

Analys: Magdalena Andersson blir en statsminister som får saker gjorda

”Det svaga samhället har nått vägs ände”, sa Magdalena Andersson i sitt linjetal på fredagen. Men inte bara det, även den reaktiva och försiktiga socialdemokratin har nått vägs ände, skriver Karl Anders ”Karla” Lindahl.

Socialdemokratin har under de senaste åren pratat om samhällsproblemen som besvärliga, nästan lite pinsamma. Med Magdalena Andersson blir det ändring på detta.

I sitt första stora tal som partiledare pratade inte Andersson som en ursäktande ledare – utan en som verkligen ser fram emot att ta itu med problemen. Jag kan inte minnas sist jag såg en politiker som med en så genuin energi står beredd att ta itu med att göra samhället bättre.

Man fick känslan av att Magda var beredd att rusa ifrån talarstolen och börja arbeta bums. Det är inte vanligt i dagens politik.

Dessutom levererade Andersson också stor politik och riktig optimism.

100 miljarder på gröna investeringar på bara fyra år. Starkare tag mot våldet och segregationen – inte bara batonger, men också rimliga förebyggande metoder.

”Hon säger som det är, och gör vad som krävs”, brukar det sägas om Magdalena Andersson.

Andersson har inte bara den otroliga förmågan att kombinera optimism och problembeskrivning. Det mesta tyder på att den försiktiga och reaktiva socialdemokratin, som varit rådande under de senaste åren, nu har nått vägs ände.

Den fjärde november 2021 blev Magdalena Andersson ny partiledare. Det var också samma dag som Socialdemokraterna började gå framåt igen. På riktigt.

”Vi socialdemokrater ha framtiden framför oss”, sa Andersson i sitt tal. Jag tror hon har rätt. 

”Karla” Lindahl, Morgon-Tidningen

Läs mer

Populärt