HemBreakingÄntligen: Magdalena Andersson vald till partiledare för Socialdemokraterna

Äntligen: Magdalena Andersson vald till partiledare för Socialdemokraterna

Socialdemokraterna har en ny partiledare. Hon heter Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson är Socialdemokraternas nya partiledare. Idag, den 4 november 2021, tog S-kongressen som väntat det historiska beslutet att välja Andersson till ordförande.

Det var en tårögd Magdalena Andersson som tog emot kongressens beslut strax efter klockan fyra.

– Hon säger som det är, och gör det som krävs, sa valberednings ordförande Elvy Söderström inför valet av ny partiledare.

När applåderna i kongressalen till slut tystnade höll Andersson sitt tal.

– Jag är stolt över få leda landet mot mer frihet, jämlikhet och solidaritet, sa Andersson i sitt tal.

– Jag tackade ja till nomineringen eftersom jag vet att Sverige kan bättre. Jag kan redan nu se tre prioriteringar som vi kommer kämpa för de kommande åren. Jag vill att vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan, vården och äldreomsorgen. Den andra är att skapa ett hållbart samhälle och skapa framtidens jobb och vara en förebild världen över. För det tredje kräver jag att vi vänder varenda steg för att bryta segregationen som hotar hela vår samhällsgemenskap.

– Vi ska säga som det är, och göra det som krävs.

Blir historisk

Magdalena Andersson är född 1967 i Uppsala. Hon har varit Sveriges finansminister sen 2014. Hennes ledarskapsstil har beskrivits som en blandning av Olof Palme och Göran Persson. Magdalena Andersson är partiets elfte ordförande.

Magdalena Andersson har jämförts med både Göran Persson och Olof Palme (Henrik Montgomery/Gunnar Lantz/SvD/TT)

Andersson är, om man ska tro mätningarna, redan populär i opinionen. Tidigare har Morgon-Tidningen skrivit om hur hon fått bra resultat i förtroendemätningar.

Tidigast nästa vecka kommer riksdagen rösta om Magdalena Andersson som statsminister. Då kan hon bli Sveriges första kvinnliga statsminister i historien.

RELATED ARTICLES

Populärt