HemPolitikMagdalena Anderssons lugnande ord: "Kan leva med det"

Magdalena Anderssons lugnande ord: ”Kan leva med det”

I eftermiddag väntas budgetkaos men Sveriges nyvalda statsminister ger lugnande besked.

Magdalena Andersson är vald till statsminister och det var många som var märkbart rörda när en kvinna för första gången röstades fram.

– Sverige är ett fantastiskt land och det finns så mycket vi ska vara stolta över, men det är också tydligt att vi står inför många problem. Jag är redo att leda Sverige genom detta, säger hon på sin första pressträff som statsminister.

Redan första dagen på posten ställs Andersson inför en stor utmaning då hennes budgetproposition väntas falla i eftermiddagens budgetdebatt. Istället väntas budgetpropositionen från M, SD och KD bli det förslag som blir landets budget.

Besked om budgeten

På pressträffen ger Andersson lugnande besked. Hon är tydlig med att det inte är Moderaternas budget som röstas igenom, utan en budget som i stora drag utgår från regeringens budgetproposition. Hon bedömer därför att det ändå är möjligt att genomföra socialdemokratisk politik.

– Jag bedömer att det är en helhet som jag kan leva med.

Hennes lugnande ord är en kontrast till det höga tonläge som såväl högerpartierna som regeringspartiet Miljöpartiet har. MP funderar på att lämna regeringen om högerbudgeten röstats igenom.

Anderssons bedömning utgår från att M-SD-KD-budgeten kommer att vara ett sämre alternativ, men deras förändringar av hennes budget är relativt små. Av 74 miljarder är det bara 10 miljarder som högerpartierna valt att ändra på.

Bland försämringarna finns att familjeveckan inte kommer införas samt minskade satsningar på klimatet och pensionerna. Dessutom slopas investeringsstödet vilket innebär att det kommer byggas färre hyresrätter då det blir mycket dyrare.

Känslosam omröstning

På pressträffen kommenterade Magdalena Andersson att hon varit märkbart rörd under de anföranden som hölls innan statsministeromröstningen.

 – Jag vet vad detta betyder för flickor som växer upp i vårt land, och det gör mig rörd. Min drivkraft har alltid varit att kämpa mot orättvisorna i samhället. Att jag råkade bli Sveriges första kvinnliga statsminister är bara ”on top of that”.

RELATED ARTICLES

Populärt