HemPolitikPå måndag kan Magdalena Andersson bli statsminister – igen

På måndag kan Magdalena Andersson bli statsminister – igen

Onsdagen den 24 november 2021 kommer gå till historieböckerna. Men trots allt politiskt stök ser det ut som att Magdalena Andersson kommer att bli Sveriges nästa statsminister.

Onsdagen blev en dag som ingen annan i svensk politik. Magdalena Andersson valdes till statsminister, förlorade en budgetomröstning, tappade ett regeringsparti när Miljöpartiet valde att hoppa av, och begärde sig entledigad. Frågorna är nu många om vad som händer nu.

Efter att Miljöpartiet meddelat att de lämnar regeringen uppstod en unik situation i svensk politik. Trots att Magdalena Andersson just valts till statsminister måste en ny omröstning göras, eftersom hon valdes som statsminister i en S-MP-regering.

På en pressträff efter att MP gjort klart att de hoppar av sa Andersson att det parlamentariska läget ser ut att vara oförändrat. Det innebär att hon fortfarande tolereras av mer än hälften av riksdagens ledamöter och därigenom kan bli omvald.

Ställer sig bakom Andersson

För att Magdalena Andersson ska kunna leda en regering med bara S krävs att Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet samt den politiska vilden Amineh Kakabaveh trycker grönt eller gult.

Redan när de lämnade regeringen meddelade MP:s språkrör Märta Stenevi att partiet skulle ställa sig bakom Andersson. Under onsdagskvällen gjorde både Centerpartiet och Vänsterpartiet liknande uttalanden.

Talmannen med ny nominering

Riksdagens talman Andreas Norlén sa vid en pressträff under torsdagen att det inte finns klara regler, eftersom ingen förutsett att det här läget skulle kunna uppstå. Han uttryckte även förståelse för att situationen kan göra människor upprörda.

-Jag beklagar det som skedde. Att en statsminister väljs och sen avgår sju timmar senare tror jag många i svenska folket uppfattar som orimligt, sa han vid pressträffen.

Han menar även att situationen kunnat undvikas om han haft mer information från Miljöpartiet om att de hade krav på att regeringens budgetförslag skulle röstas igenom.

-För att minimera skadan vill jag genomföra en ny statsministeromröstning så snart som möjligt, sa talmannen.

Eftersom samtliga partiledare står fast vid sin ståndpunkt kommer han återigen nominera Magdalena Andersson. En omröstning kan ske på måndag eftersom den först måste bordläggas två gånger i kammaren.

Som läget är nu ser det alltså ut som att Magdalena Andersson återigen kommer att väljas till statsminister, denna gång för en regering med bara socialdemokratiska ministrar.

RELATED ARTICLES

Populärt