OpinionAnalys: Var detta allt du hade att komma med, Kristersson?

Analys: Var detta allt du hade att komma med, Kristersson?

Egentligen borde det gå bättre för Moderaterna. Men när Socialdemokraterna brummar på framåt verkar Kristersson ha fastnat i diket, skriver MT:s Karla Lindahl.

”Om 286 dagar stänger vallokalerna”, skrev Ulf Kristersson på Instagram den 29 november. Till texten fanns ännu en video där M-ledaren klagade högljutt över sakernas tillstånd, att Sverige är på fel väg och att regeringen är oduglig.

Men man kan undra om den där nedräkningen till valdagen fyller Kristersson med hopp, eller snarare magknip. Det går nämligen inte speciellt bra för de blåbruna.

Det är ett under att Sverige överhuvudtaget fungerar kan man tycka om man lyssnar på domedagstonerna från oppositionen.

Och visst, Sverige är långt ifrån perfekt. Det senaste halvåret har regeringskriser och gängkriminalitet dominerat tidningarnas förstasidor.

Så nu när SCB:s tunga halvårsmätning skulle man ju kunna tro att Moderaternas regeringsunderlag skulle ha stigit i popularitet bland väljarna.

Resultatet?

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna ökade tillsammans med 0,1 procentenhet.

0,1. Det motsvarar ungefär 6 500 personer.

I samma mätning ökade Magdalena Anderssons regeringsunderlag med 0,8 enheter. Om man tar bort Centerpartiets opinionsras så ökar de rödgröna med 1,9 procentenheter.

Detta innebär alltså att oppositionen kommer att gå in i valåret i underläge. Det är aldrig bra för en person som vill ta över statsminister-rollen. Kristersson får inget grepp om Socialdemokraterna, och nu efter att Andersson blivit statsminister lär det bli ännu svårare för M-ledaren, som är en svag debattör.

I de flesta scenarier är vi inne i ett läge där oppositionen borde öka. Medias bevakning handlar mer om problem än om lösningar, många av väljarna är osäkra och det återstår mindre än ett år till valet. Ett klassiskt valår brukar handla om att regeringen ska ta tillbaka det försprång oppositionen i regel har.

Men 2022 kommer att handla om det motsatta – Kristersson har bara månader på sig att övertyga väljarna att han skulle bli en bättre statsminister än Magdalena Andersson.

/Karl Anders ”Karla” Lindahl, Morgon-Tidningen

Detta är en analys, och speglar skribentens åsikter. Morgon-Tidningens opinionstexter är stolt socialdemokratiska.

Läs mer

Populärt