HemOpinionANALYS: Vi behöver de äldres erfarenheter – gör det lättare för 50-plussare att...

ANALYS: Vi behöver de äldres erfarenheter – gör det lättare för 50-plussare att studera

Rätten till att utbilda sig måste vara till för alla. Även för den som är mitt i livet och inte har råd att sluta jobba. Det skriver MT:s Karla Lindahl.

”Gör andra val, få annat resultat”.

Det rådet gav Kristdemokraternas Ebba Busch personer i låglöneyrken som var missnöjda med sin pension. Busch twittrade ut sitt ”livsråd” bara något år innan hon blev partiledare för KD.

Högerns syn på just denna valfrihet tycker jag är intressant. För ja, vi människor är så klart ansvariga för våra egna handlingar, men Busch glömmer bort att den där välfriheten kan vara svårare att nå för vissa än för andra.

Det svenska utbildningssystemet är en förutsättning för att välfärdssamhället och för att den individuella friheten ska fungera. För, det spelar ju ingen roll hur bra du är på matte och teknik, om dina föräldrar inte har råd med en ingenjörsutbildning. Eller om din skola är för dålig redan från början. Dessutom är utbildning och studier fortfarande något vi kopplar till ungdomen – något man gör några år i 20-årsåldern och sen lämnar bakom sig.

Rätten till fri utbildning är inte bara bra för individen och individens frihet, det är ett väldigt smart sätt att se till att alla människor får jobba med det man är bra på, och med det man gillar.

Därför är det ju fullständigt vansinnigt att det forfarande är svårt att byta bana mitt i livet – alltså att ”göra andra val”, som Busch basunerade ut.

För hur lätt är det för en 55-årig undersköterska att säga upp sig och påbörja en lärarutbildning? Eller omskola sig till matematiker? I Sverige är det fortfarande så att den som fyllt 57 inte kan få varesig studielån eller studiebidrag.

Från och med årsskiftet höjer regeringen den gränsen till 60. Det är bra, men det behövs mer!

Från att du fyllt 51 så sjunker beloppet som du kan få ut i lån och stöd av CSN. Den typen av regler borde avskaffas helt – även 60-åringar ska kunna ta ut fullt bidrag och lån. Den som är över 50 borde till och med få mer för att studera än den som är 21.

Varför?

Jo, för att möjligheten att byta spår mitt i livet finns redan – för den som har sitt på det torra. Den som har pengar sparade, den som har en framgångsrik partner, den som orkar. För den är vägarna till att ”göra andra val” vidöppna.

För den som knegat hela sitt liv och alltid levt på marginalerna är omskolning bara en teoretisk möjlighet. När samhället drar sig tillbaka är det bara de välbeställda som får ha kvar sin frihet – så är det alltid. För dem finns det alltid ”andra resultat”.

Samhället behöver bli bättre på att ta del av äldres erfarenheter och kunskaper. Men då måste alla få möjligheten att plugga.

/Karl Anders ”Karla” Lindahl, Morgon-Tidningen

Lyssna också på vad byggarbetaren Calle Fridén har att säga: https://www.facebook.com/sverigeinforverkligheten/videos/415308073564452/

RELATED ARTICLES

Populärt