fbpx
HemPolitikNya finansministern Damberg vill höja skatten för de superrika – öppnar för miljonärsskatt

Nya finansministern Damberg vill höja skatten för de superrika – öppnar för miljonärsskatt

Klyftorna i Sverige har ökat under de senaste åren. Men nu vill Socialdemokraterna gå på val på att öka skatterna för de med högst inkomster.

Det har blivit lättare att vara superrik i Sverige de senaste åren. På grund av en högermajoritet i riksdagen har värnskatten tagits bort, samtidigt som alla förslag på ökad skatt för bland annat aktiemiljonärer slås undan av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet.

Men nu vill Socialdemokraterna att de som tjänar mest och de som är allra rikast ska betala mer i skatt. Det berättar Sveriges nya finansminister Mikael Damberg i en intervju med TT.

– Är det inte rimligt då att diskutera att de med de högsta inkomsterna också är med och bidrar mer till välfärden? Jag tycker att det är fullt rimligt, säger Damberg till TT.

Exakt hur skatterna ska se ut vill Damberg inte gå in på, men under senaste åren har Socialdemokraterna gjort livet lite lättare för de som har det sämst i samhället, genom att sänka skatten på låga inkomster och förbättra ekonomin för Sveriges pensionärer.

Damberg får även en fråga om den rapport som S tog fram i somras som syftade till att öka jämlikheten i Sverige.

– Vissa av de frågorna finns ju fortfarande med, som en skarpare beskattning av dem med de högsta inkomsterna, exakt formen för det, om det blir en miljonärsskatt som vi går till val på eller inte, det kommer vi att återkomma med i valmanifestet, säger Damberg.

M kritiska mot skattehöjningar för superrika

Moderaterna är, föga förvånande, kritiska mot tanken att höja skatten för mångmiljonärer.

”Är det inte bättre om regeringen försöker stoppa våldet i stället för sparandet?”, skriver M på Twitter, trots att de så klart inte heller vet exakt vilka åtgärder Socialdemokraterna planerar.

RELATED ARTICLES

Populärt