SverigeS ökar mest bland LO-medlemmar

S ökar mest bland LO-medlemmar

Nya siffror från SCB visar att Socialdemokraterna är fortsatt störst bland LO-medlemmar. Och det är även S som är det parti som ökar sitt stöd mest.

Den stora partisympatiundersökningen från SCB kommer två gånger per år och är den i särklass största opinionsundersökning som görs i landet.

Den stora mätningen släpptes den 2 december. Den var ett styrkebesked för Magdalena Andersson då S var det parti som ökade mest.

Den 8 december släpper SCB siffror som visar hur partisympatier, alltså vilket parti man står närmast, är fördelat över olika delar av befolkningen.

Starkt stöd från LO

Bland de som är anslutna till LO är S det absolut största partiet, på 38,8 procent. Det betyder att S drar ifrån SD som ligger på 27,1 procent.

S är även det parti som ökat mest sedan den senaste mätningen i juni. Då låg S på 35,1 procent, vilket alltså innebär att man ökat 3,7 procentenheter.

Stödet för S har även ökat om man enbart kollar på LO-anslutna män. Sedan den senaste mätningen har stödet ökat med två procentenheter till 36,3 procent. SD, som är näst största parti, har legat i stort sett stilla på 30 procent sedan novembermätningen 2020.

Största parti bland fackanslutna

Även om man tittar på andra fackförbund än LO fortsätter trenden att S drar ifrån. Bland TCO-anslutna är S nu största parti sedan man ökat med 1,5 procentenheter till 28,3 procent. Under samma tidsperiod har Moderaterna, som brukar vara starka i gruppen, tappat 3,4 procentenheter.

Om man slår ihop samtliga fackförbund är S största parti. M det parti med näst störst stöd, eftersom stödet för SD är försumbart i TCO och SACO.

Läs mer

Populärt