HemNyheterFriskolan mäter kjolar och uppmanar flickor att skyla sig

Friskolan mäter kjolar och uppmanar flickor att skyla sig

På friskolan IES Täby måste flickor dölja sina ben med svarta leggings om deras kjol inte följer skolans strikta klädkod.

Internationella Engelska Skolan är en av Sveriges största friskolekoncerner. Skolan har flera gånger varit i blåsväder inte minst efter en uppmärksammad intervju med grundaren Barbara Bergström som publicerades av Dagens Nyheter.

Alla skolor inom koncernen tvingar elevers föräldrar att skriva på ett ”kontrakt” som bland annat innehåller ett löfte om att uppfylla en klädkod. Det handlar dels om att vara ”hel och ren” och inte störa undervisningsmiljön.

Avgörs med test

I en skola, IES Täby, går man däremot mycket längre. Det rapporterar Aftonbladet. Där finns dessutom regler som styr exempelvis hur urringad en flickas tröja får vara eller hur kort kjol som är tillåtet.

För att bedöma om ett barns kjol är för kort kontrollerar skolans personal om barnets knutna hand når längre ned än fållen när man håller armen längs kroppens sida.

Om kjolen är för kort uppmanas flickan att skyla sig. IES Täby har dessutom svarta leggings som flickan tvingas ta på sig om kjolen är för kort.

Det är inte alla i personalen som är bekväma med att agera poliser kring barns utseende och klädval:

– Det är jobbigt att tvinga ett barn till ett klädbyte om det går mot ens egna värderingar, säger en före detta anställd på IES Täby till Aftonbladet.

IES inte ensamma

Det är inte bara Internationella Engelska skolan som vill styra hur barn klär sig. Även friskolan Jensens i Göteborg skapades stor uppståndelse när de hösten 2020 när de i ett brev till föräldrarna ville förbjuda vissa klädesplagg.

Den gången handlade det om bland annan magväskor, så kallade becknarväskor, och mjukisbyxor som skolan menade signalerade ”en negativ bild av eleven”.

Klädkoden kallades för en ”rekommendation” och lindades även här in i formuleringar som att det handlar om att se proper ut. Utskicket kritiserades för att peka ut barn som kom från mer utsatta områden och att det som ses som ”propert” bestäms utifrån ett medelklassperspektiv.

Kan strida mot skollagen

Det finns ett tydligt mönster att flickors klädkoder handlar om att dölja deras kroppar. Klädkoderna som riktas mot pojkar rör snarare klassmarkörer, som exempelvis kläder som signalerar vilken musik du lyssnar på eller var du bor.

Barn har, precis som vuxna, yttrandefrihet. Denna yttrandefrihet skyddar åtminstone till viss del rätten att få klä sig hur man vill. Att elever har rätt till frihet och integritet slås även fast av såväl läroplanen som skollagen. Att införa strikta klädkoder kan därför vara ett brott mot lagen.

– Hur man väljer att klä sig eller inte har ju inget med skolans uppdrag att göra. Det är galet att man tillåtit detta pågå så länge, säger en IES-lärare, som vill vara anonym av rädsla för att förlora sitt jobb, till Aftonbladet.

RELATED ARTICLES

Populärt