HemPolitikHårda kritiken mot Sabuni efter kjol-uttalande

Hårda kritiken mot Sabuni efter kjol-uttalande

Nyamko Sabuni vägrade att säga att det är fel av friskolor att mäta flickors kjollängder.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni gjorde flera uppseendeväckande uttalanden i SVT:s 30 minuter. Bland annat sa hon att Januariavtalet hade som syfte att skada Socialdemokraterna.

Ett annat uttalande rörde skolors rätt att styra flickors utseende. Frågan kom efter avslöjandet om att friskolan Engelska Skolan i Täby mätte längden på flickors kjolar och tvingade dem att skyla sig.

I programmet fick L-ledaren frågan om skolor ska ha rätt att mäta längden på elevers kjolar. Sabuni uppmanades att svara ett kort ja eller nej på frågan, men lindade istället in sig i ett längre svar:

– Jag skulle säga så här: svensk skola har för få ordningsregler snarare än för många, tycker jag. Jag menar att barn behöver ramar. Jag tycker att Engelska skolan med sina ordningsregler gör många av de här barnen en tjänst, säger hon till SVT.

Hennes vägran att ta avstånd från friskolans behandling av framför allt flickors klädsel har fått stark kritik.

Kritiserat uttalande

En av kritikerna är Natalia Kazmierska, som skrev Aftonbladet ursprungliga avslöjande av kjolskandalen.

På Twitter påpekar hon att kjolreglerna bestäms av den enskilda rektorn och inte är något som varken elever eller föräldrar egentligen gått med på.

I tidningen Arbetet jämför Elsa Alm, ungsekreterare på LO, Sabunis insats i 30 minuter med känslan när hon själv ramlade nedför en trappa och kallar resonemanget för ”pinsamt”.

”Personligen skulle jag tro att mätningar av kjolar leder till större oro, otrygghet och känsla av förtryck. Det ska inga unga tjejer behöva uppleva”, skriver hon vidare.

Går emot egna partiet

Uttalandet verkar dessutom gå emot vad Liberalerna själva säger i frågan.

partiets hemsida står det under avsnittet om jämställdhet och feminism att ”det är du som ska bestämma i ditt liv. Lära dig det du vill, välja ditt yrke, klä dig som du vill och älska den du vill”.

FOTO: Faksimil

Det är inte en ny åsikt för partiet. Redan 2018 lades en bild ut på Liberalernas Facebook-sida där texten tydligt tar avstånd från att flickor ska bli tillsagda av någon annan hur de ska klä sig.

Liberalerna går dåligt i opinionsundersökningarna och tycks ha parkerat sig under fyraprocents-spärren. Den här typen av uttalanden från partiledaren gör inte lättare för partiet att lyckas klamra sig fast i riksdagen efter höstens riksdagsval.

RELATED ARTICLES

Populärt