PolitikNy reform ska ge pensionärer mer i plånboken

Ny reform ska ge pensionärer mer i plånboken

Förslaget som regeringen lägger fram tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet skulle ge de pensionärer med minst pengar upp till 1 000 kronor extra i månaden.

Regeringen presenterar tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet ett förslag för att ge med de med lägst pension ett så kallat garantitillägg. Reformerna skulle ge en miljon pensionärer mer pengar i plånboken.

Förslaget presenterades av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi på en presskonferens. Med på presskonferensen var även Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

– Det här är ett ordentligt tillskott till de som behöver det mest, säger socialförsäkringsministern på pressträffen.

Shekarabi vänder sig även emot bilden av att de som får grundpensionen inte skulle ha jobbat eller slitit. I själva verket är väldigt många av de som har grundpension kvinnor som arbetat hela sina liv. En höjning handlar därför om respekt för de som varit med och byggt landet.

Så kommer tillägget se ut

Sedan tidigare var det känt att det föreslagna garantitillägget skulle ge de pensionärer som har det sämst ställt upp till 1 000 kronor mer i månaden. Tillägget ska vara på plats till 2023, men redan från augusti 2022 kommer pengarna tillfälligt betalas ut via skattekontot.

I ett första steg kommer pensioner på upp till 11 846 kronor få det fulla tillägget. Det innebär att en halv miljon pensionärer kommer att få ett tillskott på 1 000 kronor. Gränsen kommer senare höjas till 12 000 kronor.

Tanken är att tillägget ska betalas ut automatiskt. Det kommer inte heller påverka den som idag har ett bostadstillägg negativt. Kostnaden för reformen beräknas bli 9,4 miljarder kronor.

Förslaget ska nu läggas fram till riksdagen och kommer förhoppningsvis att vara på plats så att utbetalningarna kan starta i augusti.

Läs mer

Populärt