PolitikNya elstödet betalas ut automatiskt till 2 miljoner hushåll

Nya elstödet betalas ut automatiskt till 2 miljoner hushåll

Regeringen avsätter sju miljarder för att stötta hushållen.

De senaste månaderna har elpriserna rusat och många har fått rekordhöga elräkningar. Regeringen lanserar därför ett elprisstöd som ska hjälpa de hushåll som drabbats allra hårdast.

– Förslaget når omkring två miljoner hushåll. Det är mer än vad tredje hushåll i Sverige, säger finansminister Mikael Damberg på en pressträff.

Satsningen beräknas kosta sju miljarder kronor.

Betalas ut automatiskt

När elstödet lanserades var det fortfarande inte klart med alla detaljer. Bland annat hade regeringen inte kommit överens med elbolagen om hur utbetalningarna skulle ske.

Det står nu klart att det kommer att ske genom automatiska utbetalningar som sköts helt via elnätsbolagen. Det enskilda hushållet behöver alltså inte söka stödet utan kommer att få det ändå. Oftast kommer det att synas på din elräkning.

Stödet kommer gälla för december, januari och februari och kommer betalas ut i efterhand. Exakt när utbetalningarna kommer är oklart men energiminister Khashayar Farmanbar (S) har tidigare sagt till Aftonbladet att det kan dröja så länge som ett halvår.

Så mycket får du i stöd

Elprisstödet kommer att baseras på hur mycket el ett hushåll gör av med på en månad.

Stödet börjar på 700 kilowattimmar och hushåll som ligger på den nivån kommer kompenseras med 100 kronor. Ett annat exempel är hushåll som förbrukar mellan 1 400 och 1 499 kilowattimmar som kommer kompenseras med 900 kronor.

Mest kompensation får hushåll som använt minst 2 000 kilowattimmar på en månad. De kommer att kompenseras med 2 000 kronor i månaden.

Eftersom stödet sträcker sig över tre månader är den maximala kompensationen som ett hushåll kan få 6 000 kronor.

Läs mer

Populärt