HemNyheterSD krymper i ny mätning – Socialdemokraterna växer igen

SD krymper i ny mätning – Socialdemokraterna växer igen

Den positiva trenden efter Socialdemokraternas partiledarbyte ser ut att hålla i sig. Samtidigt går det trögt för Sverigedemokraterna, som tappar stöd i ny mätning.

Det är DN/Ipsos som nu släppt en sprillans ny mätning, som bekräftar det som andra mätningar visat under senaste tiden; det går bra för Socialdemokraterna och statsminister Andersson.

Sedan december-mätningen har Socialdemokraterna gått framåt med två procentenheter, och lägger sig på 31 procent. Det innebär att avståndet till Moderaterna, som bara får 21 procent i mätningen, växer.

För Sverigedemokraterna går det sämre. SD är fortfarande tredje största parti, men i nya mätningen tappar SD lika mycket som S ökar – två procentenheter. Sammanlagt har SD tappat tre procentenheter sen september, detta trots att partiet nådda framgångar i budgetomröstningen i höstas.

Samtidigt går det att konstatera att den ”breda mitten” krymper. Centerpartiet får bara sex procent i nya mätningen – enligt DN är det den sämsta siffran på flera år.

Liberalerna ligger fortfarande under spärren, men avrundat uppåt får L fyra procent. Miljöpartiet ligger också under riksdagsspärren.

Ipsos januari-mätning:

Socialdemokraterna: 31 (+2)

Moderaterna: 21 (+1)

Sverigedemokraterna: 18 (-2)

Vänsterpartiet: 10 (+/-0)

Centerpartiet: 6 (-1)

Kristdemokraterna: 6 (+1)

Liberalerna: 4 (+1) (siffran är avrundad uppåt, L ligger fortfarande under spärren)

Miljöpartiet: 3 (-1)

RELATED ARTICLES

Populärt