HemSverige5 gånger Magdalena Andersson bevisat att hon är rätt person på rätt...

5 gånger Magdalena Andersson bevisat att hon är rätt person på rätt plats

Magdalena Andersson har under sin tid som statsminister många gånger visat att hon inte är rädd att säga som det är. Här är fem gånger då hon lyst lite extra starkt.

1. ”Utbildning och vinstjakt hänger helt enkelt inte ihop. Det är skillnad mellan vinstdrivande företag som bygger skolbänkar och vinstdrivande företag som driver utbildning”

Regeringen vill ta tillbaka kontrollen över välfärden. Ett förslag är att göra skolan mer rättvis genom att öka skolpengen till kommunala skolor för att bättre spegla hur mycket ansvar de olika skolformerna tar.

2. ”Jag älskar Sverige. Om jag får bestämma vill jag att Sverige ska bli mer som Sverige om 20 år”

I en intervju med Dagens Nyheter målar Magdalena Andersson upp sin vision om hur hon vill att Sverige ska utvecklas. Hon vill se ett Sverige som håller samman och med mer av det hon ser som typiskt svenskt: starka fackföreningar, robust välfärd och minskade klyftor i samhället.

3. ”Svenska folket kan inte värma upp sina bostäder med pratkvarnar”

Elpriserna var en het fråga under Magdalena Anderssons första partiledardebatt. De bevingade orden om pratkvarnarna visade att statsministern inte har något tålamod med en opposition som hellre talar än för fram riktig politik.

4. ”För när det väl kom till kritan, vad var det som var viktigast för Liberalerna?
Var det barnen i skolan? Nä! Det var ju att höginkomsttagarna, de svenskar som har de allra högsta inkomsterna, att de skulle få en rejäl skattesänkning. Ta ansvar, liberaler, för er politik”

Politik handlar om prioriteringar. Det gjorde Magdalena Andersson, då fortfarande finansminister, klart under budgetdebatten 2021. Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson hade inte mycket att sätta emot när Andersson visade var skåpet skulle stå.

Här kan du se klippet:
https://www.facebook.com/watch/?v=858957014770692

5. ”Jag hade en arg kvinna i luren häromkvällen.
’Varför klagar alla bara på hemtjänsten hela tiden? Varför säger ingen något om allt som fungerar bra? Som hos mig’.
Jag svarade: ’Men mamma, oftast pratar man ju om de problem man vill lösa. Men det är klart, det är värt att påminna oss om att mycket faktiskt fungerar väldigt bra'”

Ibland verkar det som att politiker inte gör annat än att åka runt och tala med folk och i nästan varje debatt hänvisas till en ”Marianne i Tranås” eller ”undersköterska i Malung”. Under sitt installationstal vände Magdalena Andersson på steken, och det blev ju hur bra som helst.

Bonus: ”Skönt att du inte fick hjärtattack, för vi behöver dig”.

Ok, så det här kanske inte är ett citat AV Magdalena Andersson utan mer OM Magdalena Andersson. Det var ju nämligen så nyblivna OS-mästaren i skridskor Nils van der Poel sa till statsministern efter sitt världsrekordslopp på 10 000 meter efter att Andersson sagt hur nervös hon varit under tävlingen.

RELATED ARTICLES

Populärt