HemPolitikMagdalena Anderssons vision: Ett Sverige som håller ihop

Magdalena Anderssons vision: Ett Sverige som håller ihop

Det Sverige som statsminister Magdalena Andersson vill se håller ihop och slits inte isär av segregation eller vinstjagande skolor

Det är lätt att glömma att Magdalena Andersson bara varit statsminister i ett par månader. Hon är mycket populär i de egna leden och har högt förtroende även hos de som uppger att de ska rösta på andra partier.

I en intervju med Dagens Nyheter får Magdalena Andersson svara på hur hon vill att Sverige ska se ut och utvecklas.

– Jag älskar Sverige. Om jag får bestämma vill jag att Sverige ska bli mer som Sverige om 20 år, säger hon till Dagens Nyheter.

För Andersson betyder det ett Sverige med starka fackföreningar, större sammanhållning och skolor som inte styrs av vinstjakt. Marknadsskolor ingår inte i hennes bild av Sverige.

– Vi har en marknadsskola som driver segregation. Det känns inte särskilt svenskt, säger hon i intervjun.

Det Sverige Andersson vill se har minskande förmögenhetsklyftor. Dessutom ska pensionerna vara generösare så att de som arbetat ett helt liv inte hamnar i fattigdom. Starka socialförsäkringar, a-kassor och sjukförsäkringar ska finnas där när någon behöver stöd och hjälp.

Kamp mot brottslighet

En annan viktig fråga som Andersson ofta lyfter är kampen mot brottsligheten. Regeringen har infört straffskärpningar på flera olika brott och har gett polisen fler verktyg för att bekämpa den organiserade brottsligheten.

Att tala om hårdare tag har länge setts som en fråga där Moderaterna är starka, men nuvarande regering har till stor del tagit tillbaka frågan. Bland annat har man tillfört resurser för att kunna anställa 10 000 fler poliser.

Men trots att många olika partier talar om brottslighet finns fortfarande stora skillnader:

– Där är skillnaden nu går är ju att vi behöver jobba mer mot segregationen, för den göder kriminaliteten och där står Moderaterna ganska tomma.

För Magdalena Andersson räcker det alltså inte bara med hårdare tag. Om man ska öka tryggheten i samhället måste man enligt henne dessutom minska segregationen och verka för minskade klyftor i samhället.

Statsministern vill alltså se ett Sverige som håller ihop. De frågor hon lyfter som viktigast handlar om välfärden och att minska segregation. Det är frågor som S-ledda regeringen arbetat med i snart åtta år, men det finns många reformer kvar att genomföra.

– Det finns tyvärr en övervikt av nej-sägare i riksdagen som jag inte är säker på kommer att ställa upp på de reformer vi vill genomföra, säger Andersson till DN.

RELATED ARTICLES

Populärt