HemPolitikRegeringsfrågan: Fortsatt spricka mellan M och SD

Regeringsfrågan: Fortsatt spricka mellan M och SD

Det högerkonservativa blocket är fortfarande inte överens om hur en eventuell regering skulle se ut.

I höst är det riksdagsval och en fråga som kommer stöta och blötas är regeringsfrågan. På högerkanten är skillnaden mellan de största partierna fortfarande enormt stor.

I en längre intervju i Expressen fortsätter Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att säga att han inte vill ha med Sverigedemokraterna i regeringen om han skulle vinna valet i höst.

– Det blir en borgerlig regering som kan samarbeta med andra och framför allt med Sverigedemokraterna i budgetfrågor, säger Kristersson i intervjun.

Beskedet tycks vara att han är vill sitta med Kristdemokraterna och eventuellt Liberalerna i en regering, men att SD ska hållas utanför. Däremot är han öppen med att han behöver SD:s stöd.

På den raka frågan om han är beredd att släppa in sverigedemokratiska tjänstemän i regeringskansliet, vilket SD öppet krävt, ger han återigen ett undvikande svar:

– Det där är en ganska teknisk fråga. I grund och botten tror jag inte det behövs, säger han i Expressen.

SD kräver ministerposter

Avslöjandet att tunga M-företrädare är med och utbildar det som kallas SD:s ”äntringsstyrka” gör situationen ännu mer otydlig. Det här är SD-företrädare som tränas i hur det i praktiken funkar att sitta i en regering. Bland utbildarna finns flera moderater.

Sverigedemokraterna har längre krävt att få vara med i Kristerssons regering. En av SD:s tyngsta namn, partisekreterare Richard Jomshof, har i Dagens Industri varit väldigt tydlig med att partiet kommer att kräva ministerposter:

– De politiska kraven kommer att öka ju större vi blir. Mängden inflytande, inte bara politiskt utan också hur många vi ska ha vid bordet, kommer också att påverkas av mängden mandat och storleksförhållanden, säger Jomshof till Dagens Industri.

I opinionen är M och SD i stort sett jämnstora. Det skulle innebära att SD skulle kunna kräva många ministerposter. Att istället nöja sig med att vara stödparti skulle varken vara populärt inom partiet eller bland SD:s väljare.

SD är öppet för att de vill ha en annan statsminister än Magdalena Andersson. Men Jimmie Åkesson säger även att det inte betyder att de med självklarhet skulle stötta Ulf Kristersson.

Sverigedemokraterna själva är mycket tydliga på att de vill sitta i regering och vara en stor del i att styra Sverige. Den enda som tror att de inte menar allvar verkar vara Ulf Kristersson.

RELATED ARTICLES

Populärt