HemUtblickSå rapporterar rysk media om kriget i Ukraina: "Inget motstånd"

Så rapporterar rysk media om kriget i Ukraina: ”Inget motstånd”

Röster från hela världen fördömer Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Men i statligt kontrollerade ryska medier målas en helt annan bild upp.

Sedan Vladimir Putins Ryssland attackerade Ukraina har bland annat EU, USA och Kanada slutit upp bakom Ukraina och fördömt Rysslands agerande.

De ryska trupperna har mött tufft motstånd och Ukraina får nu förstärkningar från flera andra länder. Sverige har tagit det historiskt unika beslutet att skicka utrustning, däribland 5 000 pansarskott, som stöd.

Kriget beskrivs som oprovocerat, folkrättsvidrigt och Putin jämförs med historiens värsta diktatorer.

Men i statskontrollerade ryska medier är det en annan bild som målas upp. Där beskrivs kriget istället som en räddningsaktion och ryska soldater berättar att de inte mött något motstånd.

SVT rapporterar om en rysk nyhetssändning där angreppet beskrivs som en ”militär operation för att skydda Donbas” och att trupperna möts av av invånare som viftar med röda flaggor.

Det uppges även att de ryska styrkorna inte mött motstånd. Detta trots att ukrainska styrkor orsakat stora förluster för de ryska styrkorna.

Varken presidenten eller medierapporteringen använder heller ordet ”krig”.

”Räddningsoperation”

Och den statliga propagandan tycks ha fått effekt åtminstone i delar av befolkningen.

Viacheslav Barkov som tävlar för Ryssland i Nordisk kombination verkar mycket förvånad när han får en fråga om kriget efter en tävling.

Efter att han fått klart för sig att det är Ukraina som frågan gäller kallar han kriget för en ”räddningsoperation”.

Efter att ha uppmanats att utveckla säger ryssen:

– Du vet det finns många människor i östra Ukraina som är pressade och jag tror att vissa måste… det här är inte vårt område, var hans svar enligt Sportbladet.

Demonstrationer i Ryssland

Men det finns de som inte låter sig luras av den officiella ryska linjen. Trots en stor risk att fängslas har flera stora demonstrationer mot kriget hållits i Ryssland.

Svenska Yle rapporterar även att många, däribland tusentals ryska vetenskapsmän, kulturarbetare och it-tekniker, har skrivit på i upprop mot kriget.

RELATED ARTICLES

Populärt