HemNyheterSkolan ska bli mer rättvis – regeringen vill öka skolpengen till kommunala skolor

Skolan ska bli mer rättvis – regeringen vill öka skolpengen till kommunala skolor

Regeringen ska nu ta itu med den orättvisa skolan, och det som beskrivits som en ”tickande bomb” när det gäller segregationen.

– Utbildning och vinstjakt hänger helt enkelt inte ihop, säger Magdalena Andersson idag.

Vinster i välfärden är ett ständigt irritationsmoment både för de som vill använda välfärden och för väljarna. I en opinionsundersökning från Novus visade det sig att sex av tio väljare vill att kommunala skolor ska få mer skolpeng än friskolor.

Och nu föreslår regeringen just det.

På en presskonferens idag meddelade statsminister Magdalena Andersson och utbildningsminister Lina Axelsson Kihlbom att regeringen vill höja skolpengen för kommunala skolor, men inte för friskolor.

– Vi måste göra upp med marknadsskolan och dess avarter, sa Magdalena Andersson på presskonferensen.

En sak som regeringen vill ta itu med är att kommunala skolor och friskolor idag får lika mycket pengar, trots att kommunala skolor har ett större ansvar.

Flera partier vill ha kvar systemet

En majoritet av svenska folket vill ha begränsningar när det gäller vinstuttag i välfärden.

Men riksdagen säger nej – det beror på att flera partier, som till exempel Moderaterna och Sverigedemokraterna, vill ha kvar systemet som det är idag, alltså att skattebetalarnas pengar kan försvinna iväg till miljardvinster åt välfärdsbolag. Läs mer om vad ditt parti tycker här.

RELATED ARTICLES

Populärt