HemNyheterSlår larm om cykelbudens arbetsmiljö: "Svåra konsekvenser"

Slår larm om cykelbudens arbetsmiljö: ”Svåra konsekvenser”

Serviceföretag har ingen skyldighet att se till att de som arbetar för dem har skäliga villkor. Det konstaterar Arbetsmiljöverket i en rapport. Men det kan komma att ändras.

De senaste åren har allt fler serviceföretag som erbjuder tjänster via en digital plattform dykt upp. Det kan handla om exempelvis matbud, taxitjänster eller tjänster som flyttar eller forslar bort exempelvis möbler.

Arbetsvillkoren för de som arbetar för plattformsföretagen är ofta dåliga med låg ersättning och oregelbundna eller obekväma arbetstider. Men vilket ansvar har företagen för hur de som arbetar för dem har det? Mycket liten, enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

I sin slutrapport i ämnet skriver myndigheten att de som arbetar för digitala plattformar eller så kallade egenanställningsföretag inte omfattas av arbetsmiljölagstiftningen så som den ser ut idag. Det finns alltså väldigt lite trygghet för de som tar de här jobben.

Svåra konsekvenser för de som ”tvingas”

Gig-plattformarna själva målar gärna upp situationen som att de hjälper de som står utanför arbetsmarknaden att få en egen försörjning eller erbjuder en större frihet att själv styra över sitt arbete.

Arbetsmiljöverket konstaterar dock i sin rapport att många istället arbetar för plattformsföretagen för att det inte finns några alternativ. De låga ersättningarna gör att det inte finns utrymme att exempelvis pensionsspara eller på andra sätt trygga sin ekonomi.

I slutrapporten kan man läsa att ”för dem som ”tvingas” ta uppdrag som är riskfyllda eller i en omfattning som inte är hållbar kan konsekvenserna bli svåra”.

I ett fall konstaterade förvaltningsrätten att en plattform som erbjöd en tjänst för att ta hand om grovavfall inte kunde sägas vara arbetsgivare. Det berodde på att plattformen inte satte tydliga ramar för villkor för hur tjänsten ska utföras. De erbjuder heller ingen minimilön eller någon som helst utrustning.

Ju mindre ansvar ett företag tar för de som utför jobbet, desto bättre är det för företagets vinstmöjligheter. Genom att sätta ribban så lågt som möjligt kan alltså företaget komma undan allt sitt ansvar för de arbetandes arbetsmiljö, ersättning och hälsa.

Det är inte bara i Sverige det är ett problem att plattformsföretag rundar arbetsmiljöregler genom att hävda att de inte har ansvar för de som arbetar för de som arbetar inom ”gig-ekonomin”. Men för att det ska bli skillnad för de som levererar mat eller gör andra jobb i gig-ekonomin behöver lagarna skärpas.

RELATED ARTICLES

Populärt