HemNyheterMagdalena Andersson utsedd till "Årets kvinna"

Magdalena Andersson utsedd till ”Årets kvinna”

Hon krossade glastaket efter 145 år och blev Sveriges första kvinnliga statsminister.

Tidningen Expressen har sedan 2008 utsetts ”Årets kvinna” på internationella kvinnodagen 8 mars. I år föll valet på statsminister Magdalena Andersson.

I motiveringen skrivs hur Magdalena Andersson efter 145 år med manliga statsministrar till slut krossade glastaket. Trots att Sverige sätter jämställdheten högt var vi sist ut bland våra grannländer med att ha en kvinna på den allra högsta posten.

Sverige är ett land där jämställdhet prioriteras, men det är fortfarande långt kvar. Magdalena Andersson säger att det viktigaste för en statsminister är vilken person man är och vilka politiska drivkrafter man har, men att det är betydelsefullt att hon är kvinna.

– Att växa upp och verka i ett samhälle som har långt kvar till jämställdhet har naturligtvis påverkat mig. Men jag är ju statsminister för alla i Sverige, både för kvinnor, män, pojkar och flickor. Dock har jag märkt att sedan jag blev statsminister så kommer fler föräldrar fram till mig med sina döttrar och berättar att de också kan bli statsminister. Det gör mig varm och stolt. Fler unga tjejer ska våga drömma stort i Sverige, säger Magdalena Andersson till Expressen efter utmärkelsen.

Magdalena Andersson tillträdde i ett mycket tilltrasslat parlamentariskt läge och efter Miljöpartiets avhopp var hon tvungen att tillfälligt stiga åt sidan. Men som Expressen uttrycker det så var hon ”det enda gångbara alternativet i en svår parlamentarisk situation”.

”Oavsett valets utgång är platsen i historieböckerna för alltid säkrad. De som växer upp i dag ser en kvinna på Sveriges mäktigaste position, som leder landet i en orolig tid med krig i Europa”.

Fler ministrar på listan

Lite längre ner, på plats 49, hittar vi skolminister Lina Axelsson Kihlblom. Hon var ett av de nya ansikten som tog plats i regeringen efter att Magdalena Andersson valts till statsminister.

Hon var dock ett känt ansikte för många sedan SVT-programmet Rektorerna och hennes framgångsrika arbete med att höja resultaten på Ronnaskolan i Södertälje.

”Hon blev den första transpersonen som tar plats i en svensk regering. 2015 släppte hon boken ”Kommer du tycka om mig nu?” där hon beskrev hur hon fötts med en manskropp och genomgått könsbekräftande vård. Som skolminister kommer hon att få handskas med en het fråga i valrörelsen”, skriver Expressen i motiveringen.

RELATED ARTICLES

Populärt