HemPolitikRegeringen vill skärpa sanktionerna: "Måste slå hårdare"

Regeringen vill skärpa sanktionerna: ”Måste slå hårdare”

Regeringen vill att EU ska besluta om ytterligare insatser med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. De måste slå hårdare och bredare mot det ryska toppskiktet, säger EU-minister Hans Dahlgren (S).

– Det hänsynslösa anfallskrig som Ryssland nu genomför mot Ukraina är ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia, säger Dahlgren på en pressträff.

EU har satt in historiska stödinsatser.

– Men det behövs mer. Det handlar om fler och skärpta sanktioner mot den ryska ledningen, men också riktade stödinsatser direkt till Ukraina.

Regeringen vill se flera och skärpta sanktioner mot den ryska ledningen som slår hårdare mot de oligarker som håller Putin om ryggen.

Sanktioner behövs också mot personer som tillhör den så kallade Wagnergruppen, en organisation för legosoldater.

Ulf Dahlgren (Lars Schröder/TT)

Regeringen vill också att de så kallade gyllene pass som vissa länder tillhandahåller och som möjliggör för ryssar att betala för visum måste avskaffas.

Ryssland måste också isoleras hårdare. Landets deltagande i internationella organisationer måste begränsas. Alla ryska idrottare måste också stängas av från allt internationellt idrottsutbyte.

Därutöver vill regeringen att EU ökar och förstärker stödet till Ukraina på lång sikt. Regeringen vill också se till att anklagelserna om folkrättsbrott utreds noga.

RELATED ARTICLES

Populärt