BreakingSocialdemokraterna får högsta siffran någonsin i förtroendemätning

Socialdemokraterna får högsta siffran någonsin i förtroendemätning

Moderaterna tappar förstaplatsen. Rejält. I Medieakademins nya förtroendebarometer rusar Socialdemokraterna upp i en betryggande ledning.

Sen 1997 har Medieakademin varje år mätt svenska folkets förtroende för myndigheter, företag, mediehus och partier. Idag tisdag presenterades den stora förtroendebarometern för 2022.

Mätningen visar på ett mycket tydligt lyft för Socialdemokraterna. 2021 uppgav 35 procent av svenska folket att de hade ganska stort eller mycket stort förtroende för S. Ett år senare är den siffran 43 procent.

– Det är väl den stora nyheten här. Socialdemokraterna får sin högsta skattning i förtroendebarometerns historia. Om man jämför med siffran från 2020, före pandemin, så är det en uppgång på 20 procentenheter, sa Henrik Ekengren Oscarsson, ledamot i Medieakademin, när mätningen presenterades på tisdagen.

Under coronapandemin ökade förtroendet för Moderaterna, och för ett år sen låg M över S när det gällde förtroende bland svenska folket. Men nu har trenden svängt, och Moderaterna tappar tre procentenheter. Nu ligger Moderaterna på 34 procent i förtroende.

Svenskarna ser ljusare på framtiden

Överlag är svenskarnas syn på samhället ljusare än på länge. 43 procent anser att Sverige är på väg åt rätt håll, den högsta siffran sen frågan började ställas i mätningen 2015. Bara 32 procent anser att Sverige är på väg åt fel håll, vilket kan jämföras med 2018 då den siffran låg på hela 49 procent.

Också antalet svenskar som ser sig som vänster ökar. 2022 är det 38 procent av befolkningen som ser sig som vänster, en ökning med två procentenheter jämfört med 2021. Andel av befolkningen som ser sig som höger är 42 procent, en minskning med tre procentenheter.

Andelen svenskar som har mycket eller ganska stort förtroende de olika partierna, enligt Medieakademin, förändring från 2021 inom parentes:

Socialdemokraterna: 43 (+8)

Moderaterna: 34 (-3)

Vänsterpartiet: 24 (+/-0)

Sverigedemokraterna: 22 (+2)

Kristdemokraterna: 20 (-1)

Centerpartiet: 19 (+/-0)

Miljöpartiet: 13 (-3)

Liberalerna: 10 (+/-0)

Läs mer

Populärt