BreakingSocialdemokraterna går starkt framåt – största stödet sen 2015

Socialdemokraterna går starkt framåt – största stödet sen 2015

Nästan var tredje svensk skulle rösta på Socialdemokraterna om det var val idag. Det visar en ny opinionsmätning från Novus.

Med bara ett halvår kvar till valet ökar Socialdemokraterna sitt försprång rejält. I en helt ny opinionsmätning från SVT/Novus går Magdalena Anderssons parti fram med 2,7 procent – och får 32 procent av väljarstödet. Det är det största stödet S haft i en Novus-undersökning sen 2015.

Enligt SVT ökar stödet för S inte minst bland förstagångsväljare.

Den högerkonservativa grupperingen med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna får tillsammans lika stort stöd som för en månad sen, samtidigt som Liberalerna tappar rejält och landar på katastrofala 2,1 procent.

Om det varit val idag hade statsminister Andersson kunnat regera vidare. Även om Miljöpartiet åker ut ur riksdagen så får Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet tillsammans 179 av riksdagens mandat. Det behövs 175 för att få majoritet.

Opinionen just nu enligt Novus:

Socialdemokraterna: 32 (+2,7)

Moderaterna: 21,2 (+0,7)

Sverigedemokraterna: 19,4 (-0,4)

Vänsterpartiet: 8,9 (-0,9)

Centerpartiet: 6,8 (-0,6)

Kristdemokraterna: 5,1 (-0,3)

Miljöpartiet: 3,2 (-0,3)

Liberalerna: 2,1 (-0,6)

Läs mer

Populärt