HemNyheterGarantitillägget: Så funkar det och så många får det

Garantitillägget: Så funkar det och så många får det

En av de största reformerna i vårbudgeten 2022 är det så kallade garantitillägget till pensionärerna. Men vad är garantitillägget och vilka får det? Och hur mycket pengar kommer de flesta att få?

Pensionerna och regeringens nya garantitillägg, som ger tusen kronor extra i plånböckerna för de med allra lägst pensioner, ser ut att bli en viktig fråga i höstens riksdagsval.

Här svarar vi på alla frågor om vad garantitillägget är, varför det fått kritik och vilka det gynnar mest. 

Vad är garantitillägget?

De med allra lägst pension får så kallad garantipension. Det är alltså den lägsta nivån för pensioner i Sverige.

Garantitillägget är, precis som det låter, ett tillägg till garantipensionen. Tillägget höjer alltså inkomsterna för de med de allra lägsta pensionerna.

Regeringens föreslagna garantitillägg innebär upp till 1 000 kronor extra i månaden för en halv miljon pensionärer. Totalt får en miljon pensionärer drygt 750 kronor extra i månaden. 

Garantitillägget är en skattefri förmån, så hela summan går direkt till pensionärerna.

Kostnaderna för reformen beräknas bli 4 miljarder 2022 och 9,4 miljarder 2023.

Hur funkar garantitillägget?

Garantitillägget är en förmån för alla som har en inkomstpension upp till drygt 14 000 kronor. 

Den högsta ersättningen på 1 000 skattefria kronor i månaden ges till de med pensioner under 11 864 kronor. Därefter följer tillägget en skala upp till 14 000 kronor.

Tillägget baseras på allmän inkomstgrundad ålderspension, alltså den pension man tjänat in genom sin lön. Eventullt bostadstillägg, kapitalinkomster, tjänstepension eller inkomst från arbete påverkar inte garantitillägget.

De personer som har rätt till garantitillägget kommer automatiskt att få utbetalningarna, så det krävs inte att man söker tillägget.

Vilka har garantipension?

Garantipensionen är en slags grundpension för den som arbetat lite eller haft väldigt låg lön. 

Du har rätt till full garantipension om du bott i Sverige i 40 år. Om du bott här kortare än så räknas det bort en en fyrtiondel per år som saknas upp till 40. Om du bott i Sverige kortare än tre år har du inte rätt till någon garantipension alls.

Idag är den högsta garantipensionen 8 779 kronor för ensamboende och 7 853 kronor för gifta.

Om garantitillägget röstas igenom riksdagen ska det börja betalas ut under augusti 2022.

Kritik mot garantitillägget

Det är regeringen som lagt förslaget om garantitillägget men det bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Garantitillägget har kritiserats av högeroppositionen. Bland annat menar man att det gör skillnaden mindre mellan de som arbetat och de som inte arbetat.

Många av de som har garantipension idag har ett långt arbetsliv bakom sig, men ofta har man arbetat i låglöneyrken inom exempelvis omsorgen. Dessutom är det många som arbetat deltid eftersom man tagit ett större ansvar för barn och hemarbete.

– Det som vissa säger, att det här går till människor som inte har arbetat, det stämmer absolut inte. Man ska komma ihåg att sju av tio av de kvinnliga kommunalarna har någon form av garantipension. Så det är de som lyfts här, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi till Aftonbladet.

Enligt Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt kan det komma ett motförslag från SD, M och KD. Man hoppas därmed rösta ner garantitillägget.

Låg pension en kvinnofälla

Kvinnor tjänar i snitt mindre än män under ett arbetsliv och det slår igenom i pensionerna. Den totala pensionen är i genomsnitt 23 600 kronor för män men bara 16 500 kronor i månaden för kvinnor.

Den stora majoriteten av de som tjänat så lite under sitt arbetsliv att de inte får mer än garantipensionen är kvinnor. Genom garantitillägget är det alltså i hög grad kvinnor som får mer pengar i plånboken.

Tre av fyra av de som kommer få garantitillägget är kvinnor.

Garantitillägget är den största pensionsreformen i modern tid.

RELATED ARTICLES

Populärt