HemUtblickLik syns på satellitbilder – motbevisar Kreml

Lik syns på satellitbilder – motbevisar Kreml

Det påstås från ryskt håll vara en lögn.Men förutom vittnesmål, journalister på plats och att hundratals hittats döda finns även satellitbilder som bevisar massakern i Butja – och att kropparna legat på gatorna i flera veckor.

En gata, kantad av bostadshus och andra byggnader, syns ovanifrån på två bilder från satellitbolaget Maxar. På den ena, fotograferad den 28 februari, är gatorna rena och husfasaderna intakta. På den andra bilden, tagen 19 mars, syns sju objekt.

Butja 18 mars

Först när de ryska styrkor lämnat staden veckor senare får världen reda på att det i själva verket är människokroppar.

På fler bilder från Jablonska-gatan syns fler lik, sammanlagt tolv personer går att räkna på gatan som ligger nära Butjas gräns till grannstaden Irpin.

Låg där i veckor

I takt med att människor överallt förfasats över rapporterna från staden Butja, beläget i huvudstadsområdet Kiev Oblast, har anklagelserna kommit från ryskt håll. Bilderna är fabricerade, hävdar Kreml, distribuerade av väst för att väcka hat mot Ryssland. Kropparna ska ha lagts dit först efter att de ryska styrkorna lämnat staden, påstås det.

Men förutom satellitbilderna, som tidningen The New York Times analyserat, har fotografier från platsen tagits av internationella journalister på plats. Människorättsorganisationer har även samlat in vittnesmål direkt från stadens invånare.

Reportrar från nyhetsbyråerna AP, AFP och Reuters har alla beskrivit liknande skräckupptäckter när de efter den ryska ockupationen fått tillgång till staden: civila har mördats.

Butja så som det såg ut 31 mars.

Och kropparna, som syntes på satellitbilderna redan den 11 mars, när ryska styrkor intog staden, har av allt att döma legat på gatorna i tre veckor under den ryska belägringen.

Listar krigsbrottsanklagade

Ukrainsk underrättelsetjänst har publicerat en lista på vad man påstår är ryssar som har begått krigsbrott mot det ukrainska folket i Butja, rapporterar BBC.

Listan innehåller namn, födelsedatum, passnummer och tjänstegrad på runt 2 000 ryska militärer, och har publicerats på Ukrainas försvarsdepartements hemsida.

I anslutning finns budskapet: ”Kom ihåg! Alla krigsförbrytare kommer att ställas till svars för brott som har begåtts mot den ukrainska civilbefolkningen”.

EU har sagt att man är redo att skicka utredare för att bistå i arbetet med att kartlägga krigsbrott tillsammans med den ukrainska riksåklagaren. Även USA och Storbritannien har sagt att de ansvariga måste ställas till svars.

RELATED ARTICLES

Populärt