HemPolitikNy mätning: C-väljare föredrar Andersson framför Kristersson

Ny mätning: C-väljare föredrar Andersson framför Kristersson

Statsminister Magdalena Andersson fortsätter att ha högt förtroende bland väljarna.

Det tråder relativ stiltje i opinionen och det finns bara en signifikant ändring i aprils förtroendemätningen från Expressen/Sifo.

Magdalena Andersson fortsätter att ha ett mycket högt förtroende med 61 procent. I enskilda väljargrupper är stödet ännu mer massivt. Andersson är självklart populär i de egna leden och hos miljöpartistiska väljare är förtroendet högre för statsministern än för de egna språkrören.

Även bland Centerpartiets väljare är Andersson populär. Här uppger 75 procent att de har förtroende för statsministern. Det står i stark kontrast till förtroendet för Moderaternas Ulf Kristersson som är väldigt blygsamma 23 procent.

– I dag rör sig centerväljarna i hög utsträckning mot Socialdemokraterna, vilket kan skapa en del konvulsioner bland de som vill bilda regering med Ulf Kristersson, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Expressen.

Tydliga balansvärden

Att skillnaden i förtroende mellan Magdalena Andersson och de andra partiledarna är stort kan vem som helst se. Men om man dessutom räknar in balansvärdet blir avstånden närmast astronomiska.

Balansvärdet mäter relationen mellan hur många som uppger att de har högt förtroende respektive lågt förtroende. Ett balanstal över 0 betyder alltså att fler har högt förtroende än lågt förtroende.

Magdalena Anderssons balansvärde är +41 och det är siffror ingen annan kommer i närheten av.

Den av oppositionens partiledare som kommer över nollan är Ulf Kristersson som har +1 i balansvärde. Jimmie Åkesson får -26 och Ebba Busch får – 0. Lägst balansvärde har Nyamko Sabuni på -50.

Partiledarförtroende april från Expressen/Sifo

Magdalena Andersson (S): 61 procent (-1)
Ulf Kristersson (M): 39 procent (+3)
Ebba Busch (KD): 30 procent (+4)
Jimmie Åkesson (SD): 28 procent (+1)
Annie Lööf (C): 23 procent (-2)
Nooshi Dadgostar (V): 23 procent (-1)
Nyamko Sabuni (L): 10 procent (+1)
Per Bolund (MP): 8 procent (0)
Märta Stenevi (MP): 7 procent (0)

Ändringar sedan senaste mätningen inom parantes.

RELATED ARTICLES

Populärt