HemNyheterOSSE: Attack på Mariupols sjukhus var krigsbrott

OSSE: Attack på Mariupols sjukhus var krigsbrott

Rysslands attack mot ett barnsjukhus i Mariupol var en krigsförbrytelse slår Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) fast. OSSE presenterar i dag resultaten av en utredning om brott mot mänskliga rättigheter i samband med kriget i Ukraina.

Attacken mot ett barn- och mödravårdssjukhus den 9 mars var ett krigsbrott, enligt en OSSE-utredning, rapporterar Reuters.

– Sammantaget dokumenterar rapporten registret av omänskliga handlingar som begåtts av Rysslands styrkor i Ukraina, säger OSSE-ambassadören Michael Carpente under ett anförande, enligt The Washington Post.

– Det inkluderar bevis på att man direkt riktat in sig på civila, attacker på sjukvårdsinrättningar, våldtäkter, avrättningar, plundring och tvångsdeportering av civila till Ryssland.

Ovanligt

Utredningen är ett resultat av att den så kallade Moskvamekansimen aktiverats. Moskvamekanismen är ett instrument, som ger OSSE möjlighet att sända rapportörer till en deltagande stat, om det bedöms föreligga allvarliga hot mot bland annat mänskliga rättigheter. Den tredje mars aktiverade 45 medlemsländer i OSSE mekanismen, däribland samtliga nordiska länder, USA, Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

Det är en ovanlig mekanism, senast den användes var 2020 för att utreda människorättsövergrepp i Belarus.

Tre experter som Ukraina valt ut har i flera veckor utrett om brott föregåtts. Ukraina, liksom OSSE:s medlemsländer, har fått ta del av rapporten. Både Ryssland och Ukraina är medlemmar av OSSE.

Kan tas upp i FN

OSSE kan inte straffa Ryssland, men underlaget kan användas av andra instanser. Resultatet väntas också tas upp i FN:s säkerhetsråd i dagarna.

OSSE övervakade från mars 2014 situationen i Ukraina och rapporterade om överträdelser mot den bitvis bräckliga vapenvilan med en personalstyrka på 1 200 personer från 43 länder.

Den 7 mars meddelade OSSE att specialövervakningsuppdraget efter nästan åtta år i Ukraina lämnat sin sista lägesuppdatering till följd av kriget. Alla internationellt anställda har lämnat landet, och lokaler och annan egendom tas om hand av lokalanställda, på de platser det går, ”i väntan på ett återvändande till verksamheten i Ukraina”.

RELATED ARTICLES

Populärt