fbpx
PolitikRysslandskopplingarna SD vill att du ska glömma – vi listar (nästan) alla

Rysslandskopplingarna SD vill att du ska glömma – vi listar (nästan) alla

Intervjuer i Russia Today, delningar av Kreml-propaganda, affären ”Egor Putilov” och många, många fler.

Sedan Ryssland inledde sitt fruktansvärda krig mot Ukraina har Sverigedemokraternas ledning gått ut med fördömanden mot Ryssland. Samtidigt har flera företrädare spridit Kreml-propaganda och i partiets historia finns många kopplingar till Ryssland.

Här är de viktigaste tillfällena där sverigedemokrater visat varför partitoppens fördömanden av Ryssland inte är trovärdiga.

Åkessons Putin-velande

Den 16 februari 2022 vägrar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att välja mellan USA:s president Joe Biden och Vladimir Putin i SVT:s 30 minuter. Mindre än en vecka senare invaderar Ryssland Ukraina.

Men det var inte första gången Åkesson drabbades av beslutsångest. I slutdebatten inför valet 2018 kan han inte välja mellan Frankrikes president Emmanuel Macron och Putin. Trots att det gått fyra år sedan dess tycks Åkesson alltså inte ändrat sin ståndpunkt.

Svårt att välja redan 2013

Värt att nämna är att dåvarande SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand redan 2013 twittrade att han hellre vill välkomna Putin än Barack Obama till Stockholm. Tweeten har inte raderats.

Faksimil: Twitter

Affären ”Egor Putilov”

Den märkliga historien om “Egor Putilov” rullas upp under 2016. Putilov har under falska namn bland annat skrivit debattartiklar, arbetat på Migrationsverket och frilansat för samt intervjuats av flera stora redaktioner. Mest allvarligt är att han är anställd som politisk sekreterare på SD:s riksdagskansli.

Han pekas ut som en säkerhetsrisk, bland annat efter en mycket suspekt husaffär med en rysk affärsman där Putilov på kort tid tjänade sex miljoner kronor. Hans identitet har fortfarande inte slutgiltigt fastställts.

Åkesson ”förstår” proryska argument

Tidningen Ångermanland skriver på ledarplats om den turné som Åkesson genomför under april 2022 med S-märkta profilen Jan-Emanuel Johansson.

FOTO: Johan Nilsson/TT

Johansson talar under ett framförande länge om att det finns “två sidor av ett mynt” och jämför Rysslands invasion av Ukraina med USA:s agerande under Kubakrisen. Åkesson går inte i polemik mot den sliriga argumentationen utan säger att han förstår argumenten. Han sågar därefter Sveriges försvarsförmåga.

”Fasansfulla” val i EU-parlamentet

Redan i januari 2015 avslöjar Svenska Dagbladet att SD konsekvent röstat för en Rysslandsvänlig linje i EU-parlamentet. SD-toppen Mattias Karlsson medger att det varit “problematiskt” och att det beror på att SD-ledamöterna är nya. SD kallas nu för första gången “Putins nyttiga idioter”.

I juni samma år väljer SD:s ledamöter i EU-parlamentet att, tillsammans med sin högerextrema partier i sin partigrupp, resa sig upp för att protestera mot ett förslag om ökad transparens gällande vilka partier som fått ekonomiskt stöd från Ryssland.

SD-kandidaterna Peter Lindgren och Kristina Winberg firar sittande att de kommit in i EU-parlamentet. FOTO: BERTIL ERICSON / TT

Beteendet beskrivs som “fasansfullt”.

EU-kandidaterna fortsätter svika Ukraina

Den 14 februari 2022 röstar EU-parlamentet för ett stödpaket till Ukraina. SD-ledamöterna Peter Lundgren, Jessica Stegrud och Charlie Weimers lägger ner sina röster. Det här sker alltså bara veckor innan invasionen inleds. Alla andra svenska ledamöter röstar för.

Men SD väljer Kreml redan 2014, då man röstar emot avtalet som knyter Ukraina närmare EU. En genomgång visar att SD konsekvent röstar med främlingsfientliga Ukip och aldrig röstar emot något som skulle kunna stötta Ryssland.

Mejl från skandalbolag

Hösten 2016 avslöjas fler kopplingar mellan SD och Ryssland. Mellanhanden är ett svenskt bolag som pekats ut som en säkerhetsrisk efter kopplingar till den ryska regimen. Samarbetet har bland annat resulterat i flera mycket lukrativa upphandlingar.

Bolagets vd Carl Meurling har under 2011 flera kontakter med SD-politiker, bland annat Jimmie Åkessons dåvarande svärmor, för att försöka påverka politiken i mer Putinvänlig inriktning.

Han har även kontakt med partiets absoluta toppskikt, bland dem Martin Kinnunen, Richard Jomshof, Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson. Meurling visar intresse för att gå in med pengar i partiets mediesatsning Samtiden.

Framträdanden i propagandakanaler

Den elfte mars 2022 stänger Russia Today och Sputnik TV ner i EU. De båda kanalerna kontrolleras av ryska staten och redan 2017 rankades de ner av Google på grund av sin ensidiga rapportering.

Trots att det länge varit känt att RT och Sputnik varit Kreml-propaganda har flera högt uppsatta sverigedemokrater låtits sig intervjuas av kanalerna. Bland dem finns partiledaren Jimmie Åkesson.

Andra som synts i kanalerna är Kent Ekeroth, tidigare riksdagsledamot, och Pontus Andersson, riksdagsledamot verksam i justitieutskottet.

Historierevisionism på hemsidan

Annie Lööf (C) attackerar Åkesson under en riksdagsdebatt i januari 2022 för meningen ”Sverigedemokraterna vill att Sverige ska respektera balansen mellan stormakterna” som hittades på SD:s hemsida. Textraden försvann strax efter debatten.

Pavel Gamov åker till Ryssland

Riksdagsledamoten Pavel Gamov (SD) åker på bjudresa för att fungera som “observatör” i ryska regionalvalet. Med på resan är SD-kopplade journalisten Chang Frick. Väl där hittar Gamov inget att anmärka på utan är imponerad av de ryska rösträkningsmaskinerna.

Pavel Gamov från sin tid som riksdagsledamot för SD. FOTO: JONAS EKSTRÖMER / TT

Gamov utesluts senare ur partiet och blir politisk vilde. Han går sedan över till före detta SD-toppen Erik Almqvist högerpopulistiska mediesatsning Exakt24.

Propagandaspridare i partiet

Det är påtagligt många sverigedemokrater som hamnat i blåsväder för att ha spridit rysk propaganda.

Dick Abrahamsson, politisk sekreterare och nära medarbetare till Kent Ekeroth, stängs 2016 av från sin tjänst sedan det uppdagats att han spridit rysk propaganda. Bland annat kallar han Putin “en man att buga för” och spred att det var ukrainsk militär som sköt ner det malaysiska passagerarflyget MH17.

Nacka-kandidat vädjar till Putin

Ett år senare avslöjar Expo att SD:s toppnamn i Stockholmskommunen Nacka, David Bergqvist, gjort ett flertal mycket Putinvänliga inlägg på sociala medier. Under 2017 skriver han bland annat att “det ligger i Putins intresse att SD får inflytande”.

Bergqvist har vid det laget hyllat Putin i minst fem år och bland annat skrivit att Putin hade starkare demokratiskt mandat än Fredrik Reinfeldt. I maj 2013 skriver han: Putin, jag vet att du är en mycket god människa. Jag vädjar till dig: kom hit och avsätt vår landsförrädare till stadsminister (sic!) och återställ ordningen i ditt arma västliga broderland”.

Bergqvist utesluts ur partiet strax innan valet 2018 av andra skäl.

Richthoff tvingas lämna

Den 28 mars 2022 avslöjas, återigen av Expo, att den sverigedemokratiske riksdagledamoten Roger Richthoff delat ett klipp där Ryssland tackas för invasionen. I klippet förekommer även fler konspirationsteorier. Richthoff, som vid tillfället är ledamot i i försvarsutskottet, ber om ursäkt och hävdar att han velat visa att desinformation finns på båda sidorna i konflikten.

Före detta Sverigedemokraten, numera politiska vilden, Roger Richthoff. FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Ursäkten godtas inte och Richthoff lämnar partiet och fortsätter i riksdagen som politisk vilde.

SD uppger att Richthoff petats från partiet listor inför valet 2022, men själv meddelade Richthoff redan efter valet 2018 att han inte skulle kandidera igen.

Lokalpolitiker portas – är förvånad

En lokal SD-politiker i Karlstad har upprepade gånger delat Putinvänligt material i sociala medier. När medier börjar ställa frågor uppmanas han att avgå, men ställer sig själv helt frågande inför att han gjort något fel.

Med tanke på hur övriga partiet agerat under många år är det inte svårt att förstå hans förvirring.

Läs mer

Populärt