HemUtblickValrysare väntar mellan Le Pen och Macron

Valrysare väntar mellan Le Pen och Macron

Emmanuel Macron får återigen möta ytterhögerns Marine Le Pen i kampen om presidentposten i Frankrike. Macron har 27,3 procent av rösterna i första valomgången, mot Le Pens 24 procent, med 98 procent av rösterna räknade.

– Inget är avgjort ännu. Den debatt vi ska föra under de två närmaste veckorna är avgörande för vårt land och för Europa. Jag vill ha ett Frankrike som ger möjligheter för oss alla. Leve Frankrike! , utropade Macron på valvakan under söndagskvällen.

Le Pen har under valrörelsen knappat in ordentligt, hjälpt av en betydligt mjukare framtoning. I stället för en eldfängd ledare för ytterhögern som mest talar om kamp mot brottslighet och invandring och EU så framställs hon nu som den som verkligen bryr sig om vanliga fransmän, höga bensinpriser och köpkraft.

– På fem år kommer jag nu att få ordning på landet, lovar hon i tv-sändningen från sin valvaka.

Vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon var närmaste konkurrenten, och kammade hem 21,7 procent av rösterna. Tv-debattören Éric Zemmour från extremhögern kom långt därefter på en fjärdeplats med 7 procent.

Den andra valomgången hålls den 24 april.

Fakta: Macron och Le Pen

Emmanuel Macron (född 1977) är Frankrikes president sedan 2017 och landets yngste ledare sedan Napoleon. Macron är från nordfranska Amiens och var inledningsvis engagerad i socialistpartiet PS. Han var ekonomisk rådgivare för president François Hollande och ekonomiminister från 2014, innan han 2016 hoppade av och startade egna mittenrörelsen Republiken på väg (LREM). Han är gift med Brigitte (född 1953) som tidigare var lärarinna på hans gymnasieskola. Paret har inga egna barn. Hon har dock tre sedan tidigare äktenskap.

Marine Le Pen (född 1968) är en av tre döttrar till ytterhögerveteranen Jean-Marie Le Pen, som 1972 grundade partiet Nationella fronten – nu omdöpt till Nationell samling (RN). Marine är utbildad advokat men sedan slutet av 1990-talet politiker på heltid, sedan 2011 som partiets förgrundsfigur i stället för fadern. Hon blev trea i presidentvalet 2012 och tvåa i valet 2017. Hon har tidigare varit gift med partikollegorna Franck Chauffroy och Éric Iorio och har tre barn med den förstnämnda.

RELATED ARTICLES

Populärt