UtblickZelenskyj: Ryssland skickar nästan allt mot oss

Zelenskyj: Ryssland skickar nästan allt mot oss

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Ryssland satt in nästan allt i Donbassoffensiven. Analytiker varnar för att det än så länge mest rör sig om förberedelser inför en större anfallsvåg med marktrupper.

– De skickar nästan allt och alla som kan bekämpa oss, säger han i sitt nattliga tal.

Enligt Zelenskyj märks en betydande ökning i intensiteten av rysk eld mot Charkivområdet och Dnipropetrovskregionen. Han beskriver situationen i Mariupol i sydöst som oförändrad.

Där fortsätter ukrainska soldater i det enorma Azovstålverket att försvara området, som är den enda plats i Mariupol under ukrainsk kontroll.

Ukraina säger att man kommit överens med Ryssland om att öppna en humanitär korridor från Mariupol under onsdagen för att evakuera civila, rapporterar AFP.

”Vi har lyckats få till en preliminär överenskommelse om en humanitär korridor för kvinnor, barn och äldre personer”, skriver Ukrainas vice premiärminister Iryna Veresjtjuk på Telegram.

Ryska försvarsdepartementet uppmanar samtidigt, liksom i går, de ukrainska soldaterna i Mariupol att lägga ned sina vapen och säger att man ger dem möjlighet att ge upp fram till klockan 13, svensk tid. Tidigare sådana utspel från ryskt håll har ignorerats från ukrainskt håll.

Ny fas

Både den ukrainska och ryska sidan beskriver att kriget i Ukraina nu har gått in i en ny fas, där fokus ligger på den östra delen av landet, det så kallade Donbass.

”Rysslands militära närvaro vid Ukrainas östra gräns fortsätter att byggas upp, medan striderna i Donbass intensifieras när ryska styrkor försöker bryta genom ukrainska försvaret”, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i sin senaste uppdatering på Twitter.

Risken för attacker i norr bedöms fortsatt som låg, sedan Ryssland flyttat sina muskler österut.

”Men, det finns fortfarande en risk för precisionsanfall mot prioriterade mål i hela Ukraina”, skriver departementet.

Enligt den USA-baserade oberoende tankesmedjan ISW har dock Ryssland ännu inte till fullo inlett en storskalig offensiv i området. I stället rör det sig om förberedande beskjutning med artilleri och flyganfall i en bumerangformad frontlinje från Izium, väster om ockuperade staden Kreminna, till Mykolajiv.

Mer vapen

I tisdags fick Ukraina löften om nya vapen från fler länder för att kunna försvara sig. USA planerar, enligt uppgifter, ytterligare ett jättepaket värt 800 miljoner dollar, vilket är samma nivå som det senaste paketet. Även den här gången står artilleri i fokus. USA ska bland annat skicka 40 000 granater och 18 haubitsar. De granaterna beräknas de ukrainska styrkorna använda upp på ungefär en vecka, enligt NBC.

Norge meddelade under onsdagen att man skickar 100 luftvärnsrobotar av typen Mistral och Storbritannien förbereder sig för ytterligare vapenförsändelser. Enligt The Guardian planerar premiärminister Boris Johnson att förse de ukrainska styrkorna med sjömålsrobotar, liksom pansarfordonen Stormer och pansarfordon som ska utrustas med attackroboten Brimstone.

Läs mer

Populärt