HemOpinionAnalys: För en gångs skull håller jag med Jan Emanuel

Analys: För en gångs skull håller jag med Jan Emanuel

Valkompasser missar målet för att ideologi är så mycket större än vad som kan fångas i några sakfrågor, skriver MT:s Lisa Aggeborn.

Varje valår dyker det upp lite fler än det finns behov av. Kompasserna, testerna och quizzen som ska ge dig svaret på vilket parti som du står närmast. 

Under majs första dagar kom den första vågen. Flera stora tidningar presenterade “sina” valkompasser. I själva verket var det alla lätt omsminkade versioner av samma kompass från nyhetsbyrån TT. 

Det var just denna valkompass som Svenska Dagbladet låter den S-märkte debattören och välfärdsentreprenören Jan Emanuel Johansson testa.

När resultatet kommer – Miljöpartiet – drabbas Jan Emanuel av nån slags helkroppssvett av ideologisk ångest. 

– Nej! Det här var det värsta jag varit med om! Det är fel på Valkompassen! säger han i Svenska Dagbladet.

För en gångs skull håller jag med Jan Emanuel. Det är fel på Valkompassen.

Jan Emanuel är lika mycket miljöpartist som kungen är republikan, men för Valkompassen är det viktigare att han är försiktigt positiv till vindkraft än att hela hans politiska gärning mest verkar gå ut på att jävlas med miljöpartister.

Politisk hemvist är mycket större än vad som kan fångas i några sakfrågor. Det är fullt möjligt att rösta på Centerpartiet av en mängd vettiga skäl och ändå tycka att strandskyddet ska värnas till varje pris. 

Det är möjligt att rösta på Moderaterna utifrån plånbok och ideologi och ändå ha den fullständigt vettiga åsikten att det är bra om vinsterna i välfärden stoppas. Det är möjligt att göra en valkompass, få svaret att man står Liberalerna närmast, och ha helt rätt när man fullständigt struntar i det resultatet.

Det som i slutänden övertygar oss att rösta på ett parti är mer ofta än vi vill erkänna ett känslomässigt band. Det kan vara ett band till partiet som helhet eller en enskild företrädare, eller till en bild av hur man vill att samhället ska se ut och fungera.

De flesta som röstar på Socialdemokraterna gör det förhoppningsvis inte för att de håller med om en enskild sakfråga. Det fina med regeringsduglighet är just helheten – att man kan lita på att det finns kompetens och politik för de mest skilda politiska fält.

Om vi alla följer valkompasserna riskerar vi att hamna riktigt långt från vår verkliga kurs. En persons ideologi är, eller bör åtminstone vara, större än summan av 25 sakfrågor.

/Lisa Aggeborn, Morgon-Tidningen

Detta är en analys, och speglar skribentens åsikter. Morgon-Tidningens opinionstexter är stolt socialdemokratiska.

RELATED ARTICLES

Populärt