HemBreakingAndersson i Polen: Mycket viktigt möte

Andersson i Polen: Mycket viktigt möte

Polen och Sverige leder i dag en givarkonferens för mer humanitärt bistånd till Ukraina. Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och statsminister Magdalena Andersson är värdar.

– De här är ett mycket viktigt möte. Ukraina har stora humanitära, ekonomiska och militära behov till följd av Rysslands olagliga invasion av Ukraina, säger statsminister Magdalena Andersson när hon anländer till mötet.

– Vi ska försöka få ihop så mycket humanitärt stöd som möjligt men vi ska också diskutera hur vi kan bistå Ukraina efter kriget, säger hon.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel gjorde också ett kort uttalande när han anlände:

– Det här mötet är startpunkten för en Marshallplan för Ukraina, för en återuppbyggnad av Ukraina, sade han.

På plats i Warszawa, där konferensen hålls, är också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Kommer gör bland andra även den finländska statsministern Sanna Marin och Spaniens, Portugals och Litauens premiärministrar. Andra deltagare medverkar digitalt.

Fylla på

Enligt biståndsminister Matilda Ernkrans (S), som också är med, är ett av syftena med konferensen att fylla på FN:s kassa för humanitärt bistånd till det ukrainska folket.

Det andra syftet är att bädda för mångåriga insatser vad gäller stöd till det ukrainska samhället och dess funktioner.

– Det finns ekonomiska utmaningar på både kort och lång sikt, säger Matilda Ernkrans inför konferensen.

Ernkrans ska leda ett rundabordssamtal om lämpliga åtgärder för att bygga upp Ukraina igen, där företrädare för Internationella valutafonden, Världsbanken, FN och Europeiska investeringsbanken sitter med.

Sverige bidrar

På frågan om hur många miljoner regeringen avser att lova som svenskt bidrag säger Ernkrans att hon återkommer om det. Men det går inte att komma tomhänt om man ska få andra att bidra.

För statsministern blir det också ett tillfälle att snabbt träffa flera regeringschefer som kan ha en roll att spela om Sverige inom kort bestämmer sig för att ansöka om medlemskap i Nato.

Att Polen och Sverige tillsammans har tagit initiativet till konferensen har enligt regeringen sin grund i att de båda länderna har drivit på i EU för det så kallade Östliga partnerskapet. Det inleddes 2009 och går ut på att EU ska ha goda relationer med och stödja länder som Georgien, Ukraina och Moldavien – ekonomiskt och på andra sätt.

För en månad sedan leddes den globala givarkonferensen ”Stand up for Ukraine” från den polska huvudstaden. Den resulterade i löften om totalt 10,1 miljarder euro – motsvarande drygt 100 miljarder kronor.

Den konferensen organiserades av EU-kommissionen och Kanadas regering, i samarbete med den internationella organisationen Global Citizen, och riktade sig till alla: regeringar, privata företag och privatpersoner.

RELATED ARTICLES

Populärt