fbpx
HemNyheterExtremvärme i Indien: En miljard drabbade

Extremvärme i Indien: En miljard drabbade

Den extrema värmeböljan i Indien testar enligt klimatforskare ”gränserna för mänsklig överlevnad”.

De senaste veckorna har temperaturerna varit farligt höga i stora delar av Indien. Under april var medeltemperaturen på hela 37 grader. Det är det högsta som uppmätts på 122 år.

I huvudstaden New Delhi hade man under förra månaden 40 grader i sju dagar i följd. Topptemperaturerna i området har varit runt 47 grader och värmen riskerar att stiga ända till 50 grader innan vädret slår om.

Omkring en miljard människor, alltså en tiondel av jordens befolkning, drabbas av extremvädret.

Farligt för hälsan

Även en lite mer blygsam värmebölja kan vara farlig för hälsan. Under det ovanligt varma 2018 var överdödligheten i Sverige 700 personer under de varmaste sommarmånaderna.

Sommaren 2018 var svettig för alla, men temperaturer runt 30 grader är främst farliga för personer som redan är sköra som exempelvis äldre eller sjuka.

En sådan extremvärme som just nu drabbar Indien är ett hot mot hälsan även för friska personer.

– Den här värmeböljan testar gränserna för mänsklig överlevnad, säger Dr. Chandni Singh, seniorforskare på FN:s klimatpanel, till SVT.

Påverkas av klimatförändringar

Indien har alltid haft ett varmt klimat, men de senaste åren kommer extremvärmen oftare och temperaturerna blir allt högre.

Den stora orsaken är klimatförändringar orsakade av människan.

– Indiens nuvarande värmebölja har blivit varmare av klimatförändringarna som är ett resultat av mänskliga aktiviteter som att bränna kol och andra fossila bränslen. Det är nu fallet för varje värmebölja överallt i världen, säger Friederike Otto, lektor vid Imperial College, rapporterar Aftonbladet.

RELATED ARTICLES

Populärt