HemNyheterNya försök att evakuera civila från Mariupol

Nya försök att evakuera civila från Mariupol

Över 300 civila kunde under onsdagen med hjälp av Röda Korset och FN evakueras till staden Zaporizjzja från samhällen i sydöstra Ukraina. Förhoppningen är att fler snart kan lämna det krigshärjade området.

”I dag lyckades vi igen skapa säkra vägar ut för civila som är fast i Mariupol och andra områden”, skriver Osnat Lubrani, FN:s humanitära chef i Ukraina, på Twitter.

”Många kom med endast kläderna de hade på sig,” tillägger hon.

De evakuerade ska förutom från Mariupol ha flytt från orterna Manhusj, Berdjansk, Tokmak och Vasylivka. Det är dock oklart om civila från det sönderskjutna stålverket Azovstal fanns bland dem som kunde föras i säkerhet under onsdagen. Lubrani nämner inte något om dem i sitt uttalande.

Röda Korset skriver att organisationen är ”lättad över att ytterligare liv har räddats” och uppmanar till förnyade ansträngningar för att få till fler evakueringar från regionen ”i ljuset av civilbefolkningens enorma lidande.”

Zelenskyj tacksam

Totalt evakuerades 344 civila från området under onsdagen, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga videouppdatering på onsdagskvällen och uttrycker tacksamhet.

– Jag är tacksam för alla dem som gör evakueringarna lyckade, sade han.

Enligt president Zelenskyj är det utöver de 150 personer som redan evakuerats ur stålverket, som befunnit sig under massiv rysk beskjutning den senaste tiden.

– Vi förhandlar och hoppas kunna fortsätta rädda människor från Azovstal, från Mariupol. Det finns fortfarande civila – kvinnor och barn – där. Vi behöver ett fortsatt eldupphör för att rädda dem.

Blodiga strider

Fortfarande finns bland annat ett 30-tal barn kvar i stålverket, enligt de ukrainska myndigheterna. Enligt en befälhavare från Azovregimentet som befinner sig i stålverket, Denys Prokopenko, har intensiva strider ägt rum där.

– I två dagar nu har fienden brutit sig in i stålverksområdet. Det har varit tunga, blodiga strider, säger han enligt CNN.

Under torsdagen, klockan 07 på morgonen svensk tid, har Ryssland lovat att styrkorna vid stålverket ska lägga ned sina vapen. Eldupphöret ska enligt det ryska försvarsdepartementet pågå mellan 07 och 17 till och med lördag, för att låta civila lämna anläggningen. Ryska löften om eldupphör har däremot brutits tidigare.

RELATED ARTICLES

Populärt