HemUtblickRyska svaret: Nya militärbaser västerut

Ryska svaret: Nya militärbaser västerut

Ryssland kommer att etablera nya militärbaser västerut som svar på Sverige och Finlands Nato-aspirationer. Försvarsminister Sergej Sjojgu beskriver de nordiska länderna som potentiella hot.

– Situationen i den västra strategiska sektorn karaktäriseras av en ökning av militära hot längs med ryska gränser, säger Sjojgu vid ett möte med försvarsdepartementets högsta ledning på fredagen, enligt uttalanden som går ut i ryska medier.

– Våra närmaste grannar, Finland och Sverige, har ansökt om att gå med i Nato. Därav fortsätter spänningarna att öka inom det västra militära distriktets ansvarsområde.

Innan årets slut kommer tolv nya enheter att inrättas i den ryska militärens västra distrikt, enligt Sjojgu. Han beskriver det som ”lämpliga motåtgärder”.

Rysslands militär delar upp sin verksamhet i fem distrikt. Det västra distriktet omfattar i grova drag den europeiska delen av Ryssland.

Den ryske försvarsministern hänvisar till att Nato har trappat upp sin övningsverksamhet i Rysslands närhet, bland annat i Östersjön. Han nämner då som exempel att amerikanska stridsfartyg ska ha vistats i ”förmodade avfyrningsområden för kryssningsrobotar” i närheten av den ryska Östersjöexklaven Kaliningrad.

RELATED ARTICLES

Populärt