HemOpinionAnalys: Konsekvenserna av Moderaternas misslyckade politik är fortfarande ett djupt sår

Analys: Konsekvenserna av Moderaternas misslyckade politik är fortfarande ett djupt sår

En ny rapport visar att Reinfeldt-årens ”fakta” bara var ideologiska luftslott, skriver MT:s Lisa Aggeborn.

Alliansåren var en tid av ökande otrygghet och nedmontering av välfärden. De första fem åren av Alliansregering gjorde försämringarna att 400 000 tusen personer lämnade a-kassan och varje år kastades 50 000 personer ut från sjukförsäkringen.

Det kanske verkar som något som borde vara bortglömt sedan länge, men för de som drabbades finns konsekvenserna kvar i allra högsta grad.

Såren finns kvar

Bakom siffrorna finns de med kroniska sjukdomar som tvingades arbeta mer än deras kroppar förmådde. Det får de lida för än idag.

Där finns de som tvingades se sina cancersjuka anhöriga inte kunna sjukskriva sig och som fick se deras sista tid i livet kantas av administrativt bråk och ekonomisk otrygghet. De såren finns kvar.

Där finns de vars hela livsbana ändrades. De som tappade all ekonomisk trygghet, som tappade all inkomst och som inte kunde lämna det destruktiva förhållandet, satsa på den där utbildningen eller ha råd att flytta hemifrån. 

Även vi som har turen att vara friska förlorade något under de där åren. Vi tappade tron på att samhället skulle finnas där för oss om vi behövde det. Vi var med i ett tankeskifte där vi började se på de som behövde hjälp med andra ögon. 

Rosenbads viskningar om att sjuka i själva verket var simulanter, snyltare och fuskare sipprade in i oss och i hela det politiska samtalet. Det har tagit många år och två mandatperioder av socialdemokratiskt styre för att åtminstone delvis komma bort från de tankarna

Fakta talar emot M:s människosyn

Och nu kan vi läsa, svart på vitt i en rapport från Inspektionen för Socialförsäkringen, ISF, att det hela var ett ideologiskt luftslott. 

“Ättestupan”, den bortre gränsen i sjukförsäkringen som Alliansen införde och som togs bort av den S-ledda regeringen 2016, gjorde inte att fler kom i arbete. 80 procent var återigen sjukskrivna tre månader efter att de kastats ut. Resten försvann i olika arbetsmarknadsåtgärder eller tvingades lita på att bli försörjda av sina närmaste.

Sjuka människor blir inte mindre sjuka för att man gör det svårare för dem. Att piska fattiga med hot om att inte kunna överleva gör inte att krämpor, diagnoser och sjukdomar magiskt försvinner.

Den kanske mest ansvariga för utförsäkringarna var finansminister Anders Borg. Han ska ha sagt att “politik är strider om fakta, inte om värden”. Rapporten från ISF visar att det var just värden och värderingar som drev politiken. Faktan talar emot den moderata människosynen.

Ulf Kristerssons parti har på många punkter vänt ryggen åt Reinfeldt-årens kärnfrågor, men när det gäller att skära ned på välfärden är han i stort sett identisk. 

/Lisa Aggeborn, Morgon-Tidningen.

Detta är en analys, och speglar skribentens åsikter. Morgon-Tidningens opinionstexter är stolt socialdemokratiska.

RELATED ARTICLES

Populärt