NyheterEfter läckan: Skolor stänger, vård ställs in

Efter läckan: Skolor stänger, vård ställs in

Stora delar av Nyköpings och Oxelösunds kommuner är sedan i natt utan vatten efter en läcka. Skolor och förskolor i Oxelösund och i Nyköpings tätort kommer därför att hålla stängt och all planerad vård på Nyköpings lasarett ställs in.

En vattenhuvudledning gick av vid halv tre natten till torsdag, strax utanför Nyköping. Enligt räddningstjänsten står både Nyköping och Oxelösund sen dess helt utan vatten, rapporterar SVT Sörmland.

Tekniker från Nyköpings kommun har stängt av vattnet. Läckan upptäcktes på en åker strax söder om Skavsta.

– Vattenläckan är identifierad och lagning kommer att påbörjas när vattnet har pumpats bort, säger Anna Nilheimer, kommunikationschef på Nyköpings kommun, till TT.

All planerad vård ställs in

Region Sörmland är i stabsläge sedan i morse och har beslutat att ställa in all planerad vård på Nyköpings lasarett. Sjukhuset har i likhet med övriga kommunen knappt något vattentryck kvar.

– Den akuta vården är prioriterad, säger Fredrik Gustavsson, pressansvarig på Region Sörmland.

Rektorer i Oxelösund sitter i möte under morgonen och går igenom vilka skolor som ska hållas öppna för barn till samhällsviktig personal.

Skolor håller stängt

– Vi stänger alla skolor och förskolor i dag och i morgon, meddelar Annelie Ljungwald, kommunikations- och servicechef på Oxelösunds kommun.

En förskola och ett fritids kommer att hålla öppet för barn till föräldrar med samhällsviktiga yrken.

Även i Nyköping håller skolorna stängt. Det gäller skolor och förskolor i Nyköpings tätort.

– Berörda förskolor och skolor stänger. Vi har verksamheter på landsbygden också som inte berörs, säger Anna Nilheimer, kommunikationschef.

Vattenläckan har stor påverkan på båda kommunerna och vattentankar är på väg ut.

Ingen prognos

Även i Nyköping prioriteras äldreboenden när det gäller vattenförsörjningen. Vilka skolor som håller stängt är inte klart.

Senast Nyköping hade en läcka av den här storleken var 2011. Innan vattnet är bortpumpat vid läckan kan kommunen inte komma med någon prognos för när vattnet kan släppas på igen.

Vid 07.30-tiden var det svårt att komma in på Nyköpings kommuns hemsida men enligt VA-chef Madeleine Jansson går informationen ut på andra håll också.

– Det är ett väldigt tryck nu men vi har sms-tjänst och publicerar nyheter på vår Facebooksida, säger hon.

Läs mer

Populärt