HemPolitikHuvudvärk för Kristersson: SD vill inte se Liberalerna i regering

Huvudvärk för Kristersson: SD vill inte se Liberalerna i regering

Moderaternas Ulf Kristersson har drabbats av regeringskris – innan valrörelsen ens kommit igång. 

I en intervju med Expressen säger nu Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att han är ytterst tveksam på om han vill se Liberalerna i en högerregering. 

– Det är klart att vi inte kan släppa fram någonting om Liberalerna stoppar nödvändiga reformer, säger Jimmie Åkesson.

I intervjun kallar han också Liberalerna för ett ”orosmoment”

– Vi har naturligtvis uttryckt oro kring Liberalerna. Det är klart att det är ett orosmoment, säger Åkesson till Expressen. 

Uppgifterna bekräftas av en insatt borgerlig källa som säger till Expressen att det skulle ”sitta långt inne” för SD att släppa fram en regering där även Liberalerna ingår. 

Men även internt är orden mot Liberalerna hårda inom SD. Den 28 maj i år delades en debattartikel på Sverigedemokraternas Facebook-sida om att högern borde ”dumpa” Liberalerna. Partiet har också delat en artikel från Aftonbladet som handlar om L-ledaren Johan Pehrsons fiffelskandal.

Men från Liberalerna låter läget också låst. Expressen har också pratat med partitoppen i Stockholm, Anna Starbrink, som säger att det inte kommer gå att göra upp med SD i invandringsfrågan, eftersom man är osams gällande asylrätten. 

Bråket i det blåbruna blocket betyder alltså att regeringsprocessen kan bli lång och tuff för Kristersson, även om högern skulle få de siffror som krävs för att på pappret kunna bilda regering. Utan att ha med sig både SD och L lär en regeringsbildning bli omöjlig för moderatledaren.

Huvudvärken lär alltså fortsätta hela vägen fram till valet. 

RELATED ARTICLES

Populärt