HemBreakingRegeringen storsatsar på solceller: "Lägger stridsyxor åt sidan"

Regeringen storsatsar på solceller: ”Lägger stridsyxor åt sidan”

Regeringen vill att solceller ska finnas på många fler byggnader.

Sällan har det väl talats så mycket om elförsörjning och elpriser som de senaste månaderna. En orolig omvärld, där Rysslands krig mot Ukraina spelat en stor roll, har gjort att elpriserna rusat.

Samtidigt kräver klimatförändringarna och den pågående elektrifieringen att det finns tillgång till mycket el.

Regeringen lägger fram ett paket där man har ett flertal lösningar för att få större tillgång till billig och grön el i Sverige.

Bland annat vill man underlätta för etablering av vindkraft genom att ge större kompensation till de som bor i närheten och eventuellt kan störas och utreda hur kärnkraften kan utnyttjas på ett bättre sätt.

Satsar på solceller

En annan viktig del av Sveriges framtida energiförsörjning är solkraft.

Solkraft står idag för en relativt liten del av energiproduktionen. Men det är ett energislag som är billigt att installera och som skulle kunna vara mycket mer omfattande.

– Vi vill utreda om man ska ställa krav på att installera solceller på kommersiella och offentliga byggnader i Sverige, säger klimat- och energiminister Annika Strandhäll (S) till SVT.

Det skulle innebära att de som kan vara med och bidra till energiförsörjningen ska vara med och bidra. Solceller skulle alltså kunna bli en mycket vanligare syn på allt ifrån skolor till polisstationer och köpcentrum.

Att satsa på solceller sker även på andra platser. Indien är ett av de länder som väntas öka sin elkonsumtion mest de närmaste årtiondena. Landet försöker komma ifrån sitt beroende av kol och solenergi står för en stor del av den gröna omställningen.

Viktig framtidsfråga

Energiförsörjning är en avgörande fråga inför framtiden. För att klara klimatmålen behöver produktionen av grön el öka markant. Och det måste göras så snart som möjligt.

Det här är en för viktig fråga för att påverkas av mandatperioder eller käbbel i riksdagen. Regeringen tar därför ansvar och sträcker ut handen för att skapa breda överenskommelser.

– Nu lägger vi alla stridsyxor åt sidan. Vi ska diskutera med de svenska företagens och hushållens bästa för ögonen, säger Strandhäll.

RELATED ARTICLES

Populärt